Einsteinova teorija tek početak

NOVA ZNANSTVENA REVOLUCIJA: Vrijeme i prostor možda ipak nisu temelji stvarnosti

Opće je stajalište znanstvene zajednice da su prostor i vrijeme stvarna i osnovna razina kod svakog opisivanja stvarnoga svijeta.

Tako tvrdi teorijski fizičar Brian Greene u Business Insideru.

No zatim dodaje kako ipak postoji i nemali broj fizičara, onih koji rade u “egzotičnijim” područjima fizike, poput teorije struna ili ujedinjenih teorija, a koji su vidjeli dokaze da prostor i vrijeme možda i nisu toliko fundamentalni.

PROMIJENIT ĆE SVE ŠTO ZNAMO O FIZICI: Nova teorija gravitacije preokreće svemir naglavačke

Temperatura je proizašli pojam

Možda su prostor i vrijeme u stvari proizašli pojmovi. Nešto poput temperature. Svi mi znamo što je temperatura. Svi znamo što znači da je nešto hladno ili toplo.

Ali isto tako znamo da je temperatura proizašli pojam, jer postoji i fundamentalniji opis, koji glasi – neka tvar je vruća kada se njene čestice kreću jako brzo, a hladna, kada joj se čestice kreću polako. Dakle, fundamentalni je pojam kretnje atoma, a proizišao pojam je vruće i hladno, dakle – temperatrura.

A možda su i prostor i vrijeme poput temperature. Oni bi mogli biti pojmovi proizašli iz nečeg još osnovnijeg, još fundamentalnijeg.

Green kaže kako misli da će se sljedeća znanstvena revolucija dogoditi kada napokon budemo u stanju odrediti stvarne fundamentalne osnove, sastojke od kojih se sastoje prostor i vrijeme

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr