Moguće objašnjenje misterije

NISU VANZEMALJCI: Moguće objašnjenje neravnomjernog sjaja misteriozne zvijezde

Neobična zvijezda više od 1.400 svjetlosnih godina udaljena od zemlje potpuno je zbunila astronome. Toliko je različita od svega što smo ikad vidjeli da znanstvenici ne mogu potpuno odbaciti teoriju kako se radi o dokazu vanzemaljske civilizacije.

Zvijezda, nazvana KIC 8462852, toliko je udaljena da jedine informacije koje imamo o njoj dolaze od zakrivljenosti svjetla, tj. količine svjetla koje dođe do Zemlje. Astronomi su primijetili neobične objekte oko zvijezde koji blokiraju nešto svjetla. Objekti ne djeluju kao planeti jer se kreću nasumično umjesto po predvidljivoj orbiti.

Divovsko jato kometa ili komadi uništenog planeta mogli bi biti uzrok neobičnom fenomenu, ali još nitko nije došao do pretjerano uvjerljivog astronomskog objašnjenja. Zbog toga neki misle da bi neobičan objekt mogao biti Dysonova sfera – ogromna grupa solarnih ploča koje orbitiraju oko zvijezde kako bi uhvatile njenu energiju, što bi opet značilo da možda promatramo tehnološku megagrađevinu koju su napravili vanzemaljci.

Jim Galasyn, autor na blogu Desdemona Despair, vidio je rad koji je komentator ‘Michael‘ objavio u vezi priče sa bloga Centauri Dreams. Rad objašnjava kako neke zvijezde nemaju jedinstven stupanj sjaja jer se radi o spljoštenim diskovima nepravilnog oblika.

“Kada je zvijezda spljoštena, ima veći promjer na ekvatoru nego oko polova. To rezultira u većoj površinskoj gravitaciji na polovima, te samim time većom temperaturom i sjajem. Zbog toga, polovi su ‘gravitacijski posvjetljeni’ a ekvator ‘gravitacijski potamljen’.”

“Zvijezda postaje spljoštena (a time dolazi i do utjacaja gravitacije na njen sjaj) jer centrifugalna sila nastala rotacijom stvara dodatni pritisak na zvijezdu.”

To stvara područja većeg ili manjeg sjaja na površini takvih zvijezda, pa ni svjetlo koje dolazi do Zemlje nije ujednačeno. Nadalje, sa zemljine perspektive planeti oko drugih zvijezda ne orbitiraju uvjek tako da prelaze direktno ispred zvijezde, što dodatno utječe na nepravilnost svjetla koje dođe do nas.

Na ovoj ilustraciji s gorenavedenog rada crvena kugla predstavlja spljoštenu zvijezdu, a manji kružići ilustriraju orbitu koju planeti možda imaju oko zvijezde. Kako planet prelazi preko tamnijih i svjetlijih dijelova zvijezde, tako odašilje nestandardno svjetloFoto: Barnes et al/The Astrophysical Journal

Ovo djeluje kao vjerojatnije objašnjenje od vanzemaljaca, ali ipak za svaki slučaj SETI institut, organizacija koja traži znakove života izvan Zemlje, još uvijek pažljivo promatra zvijezdu.

Tech Insider/Danas.hr

Povratak na Net.hr