Kakva su to stvorenja

NISU S OVOG SVIJETA: Pet stvarno bizarnih oblika života nedavno otkrivenih u dubinama Tihog oceana

Biolozi američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) upravo su završili trotjednu ekspediciju u području Američke Samoe u Tihom oceanu, i rani snimci otkrivaju neke stvarno neobične oblike života u mračnim dubinama.

Tim s istraživačkog broda Okeanos Explorer poslao je daljinski upravljano vozilo (ROV) u dubuine od gotovo 4 kilometra kako bi pronašli stvorenja s tijelima kao iz SF filmova, uključujući i jednu posebno čudnu ribu koja kao da hoda na četiri mršave noge.

POGLEDAJTE NEVJEROJATNA ČUDOVIŠTA IZ MORSKIH DUBINA: Ribar zaludio svijet fotografijama svojih bizarnih ulova

Brojna nova otkrića

Ronjenje je trajalo od 16. do 26. veljače i pokrilo je tri pomorska parke prirode: Nacionalni spomenik Atol Rose, Nacionalni park Američka Samoa i Nacionalno pomorsko utočište Američka Samoa, piše Science Alert.

Otkriveni su deseci nekada prije viđenih vrsta morskih zvijezda, spužvi, koralja i mekušaca, kao i drugih živih bića.

“Puno toga još je uvijek nepoznato o nastambama u dubokom moru i geologiji u i oko ovih zaštičenih mjesta”, rekao je član NOAA tima Santiago Herrera. “Ova je ekspedicija prva istraživala duboki ocean Američke Samoe.”

Evo i neki od najluđih otkrića:

5. Dugin rebraš

Dugin rebraš djeluje kao da je ukrašen božićnim lampicamaFoto: Science Alert

Ovaj je stvor šokirao i same istraživače dok su promatrali živi prijenos s aktivnog podvodnog vulkana Vailulu, koji u sebi adrži jedinstvene oblike života zbog prilika koje stvara.

Ova sjajne ‘božićne svjetiljke’ koje prolaze rebraševim tijelom nisu u stvari svjetla, već red cilija (izraslina poput dlake). Kako ih pomiču valovi, tako cilije prelamaju svijetlo u duginim bojama koje se probija kroz tamu dok se životinja kreće kroz vodu.

4. Anemona muholovka

Predivna, ali i pomalo zlokobna anemona muholovka smještena na vrhu mrtvog koralja, zatvara se kako joj se približava vozilo na daljinsko upravljanje.

Herrera je rekao kako ta stvorenja imaju pipke s mikroskopskim harpunima koji ubrizgavaju otrov u žrtvu dok je ova zapetljana u ružičastim ‘ustima’.

3. Svemirska meduza

Ova jednostavno neodoljivo predivna meduza pripada porodici Rhopalonematidae, koja je poznata po tome što ima posebne kanaliće koji se pružaju vertikalno uzduž unutrašnje strane zvona. Pričvršćene uz te kanale nalaze se gonade, a ponekad i dva seta pipaka.

Ova je meduza u obliku letećeg tanjura pronađena na dubini od oko 3.000 metara, i djeluje putpuno hladnokrvno, unatoč činjenici da ju špijunira divovski robot.

2. Hidroid s neobičnom ‘glavom’

Usamljeni hidroid snimljen tijekom istrašivanja morske planine Leoso.

1. Pogledajte kako samo ova riba hoda

Ovaj bizarni oklopljeni morski crvendać ne samo da izgleda kao da hoda na svojim poput štapića tankim nožicama, već ima i izrasline poput rogova sa svake strane njuške, brkove ispred usta i velika, ljubičasta leptirova krila za peraje.

Povratak na Net.hr