Nikad prije jedna letjelica nije otišla tako daleko!

Voyager 1 je postao prva svemirska letjelica, ujedno i prvi objekt kojeg je napravio čovjek, a koji je napustio Sunčev sustav, priopćila je u četvrtak NASA.

Voyager 1 je lansiran sa Zemlje prije 36 godina, a leti na plutonijum. Letjelica je u ovom trenutku udaljena više od 18,5 milijardi kilometara od Sunca i putuje hladnim i praznim međuzvjezdanim prostorom.

Prema podacima koje NASA dobija Voyagera 1, letjelica je zapravo izašla iz Sunčevog sustava prije više od godinu dana, 25. kolovoza 2012. godine, ali je američka svemirska agencija dobila pouzdane podatke koji to potvrđuju tek prije mjesec dana.

“To je prekretnica i početak novog putovanja”, rekao je Ed Stone, jedan od šefova NASA-i.

Voyager 1 će sada zapravo bilježiti podatke o dijelovima svemira koji nikada do sada nisu otkriveni i slati ih na Zemlju. Na letjelici se nalazi i pozlaćeni bakreni disk s porukama, pjesmama i fotografijama iz različitih područja na Zemlji, u slučaju da ga pronađu neka inteligentna bića. Konkretno, disk nosi 116 slika i zvukova prirode, poput vjetra, grmljavine i pjeva ptica i kitova, te pozdrave na 56 svjetskih jezika i poruku tadašnjeg predsjednika SAD-a Jimmyja Cartera te tadašnjeg generalnog tajnika UN-a Kurta Waldheima. Od muzike nasnimljeni su Beethoven, Mozart, Blind Willie Johnson i Chuck Berry, piše Guardian.

List piše i da letjelica ima kompjuter koji ima čak 240.000 puta manje memorije od prosječnog iPhonea. Očekuje se da će u komunikaciji sa Zemljom ostati barem do 2025. godine.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr