POVRATAK OTPISANIH

NEVJEROJATNO! Izbijeljeni pacifički koralji za koje se smatralo da su uginuli počeli su opet rasti

Znanstvenici su se otkrili da se ‘mrtvi’ koralji na jednom pacifičkom otoku počinju vraćati u život, prkoseći crnim prognozama koje su se nadvile nad nekad fantastične prizore regionalnih koraljnih grebena.

Stručnjaci za pomorsku biologiju koji su posjetili otok Kiritimati 2015. i u travnju ove godine proglasili su ga “grobljem mrtvih koralja” nakon što je oko 85 posto koralja uginulo, a 10 posto je bolesno i izbijeljeno, ali tehnički živo, dok je samo 5 posto bilo u “OK” stanju.

Međutim, kad su se vratili ovog mjeseca, znanstvenici su otkrili da je 6 do 7 posto koralja danas živo i da nisu izbijeljeni.

POTPOMOGNUTA EVOLUCIJA: Uzgojeni ‘superkoralji’ za spas koraljnih grebena

Povratak u život

Julia Baum sa Sveučilišta Victoria rekla je za New Scientist da su se vratili na područje koje je u početku bilo mrtvo, ali su ostali zapanjeni kad su vidjeli da se neki koralji doslovno vraćaju u život.

Kim Cobb s Georgia Techa dodaje da se puno riba koje su nestale s grebena sada vraćaju natrag svojoj kući.

Jedno do objašnjenja može biti da je vruća voda El Niña pretvorila ovo područje u jedno od najgore pogođenih mjesta na svijetu. El Niño je fenomen prirodnog zagrijavanja Pacifika koji se događa svakih nekoliko godina, a to uvelike utječe na globalnu promjenu vremena.

Nažalost, njegovi učinci postaju sve teži zbog globalnog zatopljenja.

‘GLAD, ŽEĐ, PROPAST’: Globalno zatopljenje donosi apokalipsu, a većina toga nije ni svjesna

Bebe-koralji

Međutim, mali postotak rasta otoka je dobar znak. Baum kaže da je to jasni znak da se koraljni grebeni počinju oporavljati od štete. Istaknula je da ne samo da su se neki od izbjeljenih koralja oporavili, nego i da postoje bebe koralja.

Druga studija objavljena u časopisu Current Biology, objašnjava da se čak i u vrijeme velikih izumiranja, koraljne vrste mogu vratiti čak i nakon milijun godina.

Slično se dogodilo u Zapadnoj Australiji 12 godina nakon gotovo kompletnog odumiranja koralja 1998. godine. Polovica originalnog grebena je oživjela, no opet je oštećen uslijed nedavnih vremenskih uvjeta.

Međutim, Baum je oprezna zbog stalne štete koju grebeni na Kiritimatiju mogu trpjeti od bilo čega. Rekla je da je to nalik osobi koja se polako oporavlja nakon teške bolesti, ali se zatim razboli od neke druge bolesti.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr