Nestanak ovih materijala trebao bi nas jako zabrinuti!

Moderna tehnologija previše se oslanja na rijetke materijale čiji bi nedostatak mogao drastično utjecati na razvoj inovacija na mobilnom i računalnom tržištu.

Istraživanje koje je provela grupa znanstvenika s Yalea pokazalo je da što se više uređaja bude proizvodilo, da će zalihe ključnih elemenata, posebice metala, biti sve manje, piše BBC.

Potencijalnih zamjenskih metala ili nema ili su neadekvatna zamjena, kažu istraživači, a jedan od njih rezultate ovog istraživanja nazvao je “važnim pozivom na buđenje”.

Nema alternative

Istraživači sa Sveučilišta Yale, na čelu s profesorom Thomasom Graedelom analizirali su uporabu 62 metala ili metaloida koji se obično koriste u popularnoj tehnologiji, poput pametnih telefona.

Ustanovili su da niti jedan od 62 metala nemaju alternativu koja bi davala jednako dobar rezultat, dok 12 od njih uopće nemaju nikakvu moguću zamjenu. Radi se o podatku koju sve više uznemirava tehnološke tvrtke.

U zaključku ovog istraživanja stoji da će znanstvenici u budućnosti imati velikih problema pri dizajniranju novih tehnoloških proizvoda i materijala jer će se suočiti s nestašicom resursa bitnih za njihovu proizvodnju.
Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr