FASCINANTI PRIZORI

NASA OBJAVILA DOSAD NEVIĐENE FOTOGRAFIJE SATURNA: ‘Novi dokazi upućuju da bi na njemu moglo biti života’

NASA je objavila sjajne fotografije Saturna koje je snimio svemirski brod Cassini tijekom svog posljednjeg leta oko ovog planeta.

Ono po čemu se ove fotografije razlikuju od ranijih je da detaljno prikazuju mjesece Reu i Titana, kao i poznate saturnove prstene, prenosi Daily Mail.

Pronađeni elementi potrebni za život

NASA O MOGUĆEM VANZEMALJSKOM ŽIVOTU: ‘Na satelitima Saturna i Jupitera našli smo skoro sve uvjete za život’

U zadnje vrijeme znanstvenici posebno detaljno proučavaju upravo ovaj planet, zbog novih dokaza koji upućuju na to da bi na njemu moglo biti života.

Godinama su znanstvenici odbacivali mogućnost da na šestom planetu od Sunca može postojati život, jer nije bilo nužnih temeljnih elemenata.

Sjeverni pol EnkeladaFoto: nasa.gov

UOČI FINALNOG ‘SKOKA U SMRT’: Svemirski brod Cassini fotografirao Zemlju između Saturnovih prstenova

Ali najnoviji podaci koje je prikupio Cassini pokazuju kako se tamo ipak nalazi i nužan sastojak koji je potreban da bi život, barem teoretski, mogao postojati na tome planetu – vodik.

Vodik je otkriven na jednom od Saturnovih mjeseca. Tijekom konferencije za medije 4. svibnja rečeno je da bi vodik mogao služiti kao “potencijalan izvor kemijske energije koja bi mogla služiti kao hrana mikrobima”.

Svemirski brod Cassini krenuo je na svoj posljednji prelet 9. svibnja, kada je letio od Saturnovog sjevernog do južnog pola.

Povratak na Net.hr