ISPITIVANJE

NASA DANAS KREĆE U INSIGHT MISIJU NA MARSU: ‘Misiju čeka 7 minuta užasa, ne znamo je li Mars za ovo spreman’

NASA će pokušat dovesti na površinu Marsa još jednu robotsku sondu koja ima zadaću ispitati unutrašnjost planeta

Američka svemirska agencija NASA pokušat će mirno dovesti na površinu Marsa još jednu robotsku sondu koja ima zadaću ispitati unutrašnjost Crvenog planeta, piše BBC.

NASA-ina sonda InSight lander koja nosi komplet instrumenata, od kojih su mnogi iz Europe, za određivanje unutarnje strukturu stjenovitog svijeta, usmjerava se na ravnu površinu, sjeverno od ekvatora planete, regije koja se zove Elysium Planitia.

Oko 19:53 prema srednjem vremenu po Greenwichu, trebali bi biti primljeni signali koji će potvrditi da je sonda sigurno sletjela.

Sedam minuta terora

Kao i u prijašnjim misijama na površinama, InSight mora preživjeti “sedam minuta terora”, vrijeme potrebno sondi koja ulazi u rijetku Marsovu atmosferu hipersoničnom brzinom kako bi usporila na tempo hoda i nježno sletjela na tlo.

Jedan od čelnika NASA-e Thomas Zurbuchen rekao je da se kao “čovječanstvo, istraživači – kladimo na manje od 50%” jer je “odlazak na Mars stvarno, stvarno težak”.

Insight će koristiti potpuno istu kombinaciju toplinskog štita, padobrana i retro raketa koja se pokazala kao uspješna u pozicioniranju NASA-ine sonde Phoenix na Marsov “Arktik” 2007. godine.

Inženjeri u kontrolnoj službi u kampusu Jet Propulsion Laboratory u Kaliforniji tiho se pouzdaju u ishod, ali su istovremeno i svjesni statistike.

“Napravili smo sve pripreme kojih smo se mogli sjetiti da naš ulazak, spuštanje i slijetanje (EDL) prođe glatko koliko može proći”, rekao je voditelj projekta Tom Hoffman te nadodao kako misli da je njihov tim spreman, da je svemirska letjelica spremna, ali da jednostavno ne znaju “je li Mars spreman”.

Uvjeti prije slijetanja i status sonde

Inženjeri za ulazak, spuštanje i slijetanje pomno su promatrali vrijeme na Marsu. Posebno su pratili pješčane oluje i dokaze o visokim vjetrovima koji bi mogli komplicirati prolazak InSighta kroz atmosferu.

U nedjelju je putanja sonde neznatno promijenjena kako bi se osiguralo da je savršeno posložena s ciljanom zonom slijetanja na Elysium Planitia.

No, NASA-in tim sada može malo toga napraviti kako bi utjecala na ishod slijetanja. Cijeli proces je nužno automatiziran jer zapovjedima treba osam minuta da prevale udaljenost od 146 milijuna kilometara između Marsa i Zemlje. Ne možete putem komandne palice kontrolirati toliko udaljenu sondu.

InSight će prenositi poruke dok se bude spuštao prema površini. One će se vraćati nazad na Zemlju putem dva mala satelita. Radio teleskopi na Zemlji također će pratiti napredak sonde u slučaju pada primarne komunikacijske veze.

Ako sleti u jednom komadu, InSight sonda programirana je da napravi brzu fotografiju svog neposrednog okruženja. To bi moglo doći do Zemlje unutar prvih 30 minuta na površini.

SPEKTAKULARNA SNIMKA LANSIRANJA NASA-INE LETJELICE: Rasvijetlit će misterije Sunca

U čemu se ova misija razlikuje?

Ova sonda bit će prva koja ima zadaću istražiti Marsovu unutrašnjost.

Znanstvenici žele saznati kako je taj svijet izgrađen, od jezgre do svoje kore. InSight ima tri glavna eksperimenta kako bi postigao taj cilj.

Prvi je paket francusko-britanskih seizmometara koji će biti podignuti na površini kako bi slušali “Marsove potrese”. Te vibracije otkrit će gdje su slojevi kamenja i od čega su napravljeni.

Njemačka “krtica” iskopat će do 5 metara duboku rupu u zemlji kako bi izmjerila temperaturu planeta. To će pružiti sliku toga koliko je Mars još uvijek aktivan.

Treći eksperiment uključuje radijski prijenos putem kojega će se precizno odrediti teturanje planeta oko svoje osi. Zamjenica na projektu, znanstvenica Suzanne Smrekar upotrijebila je sljedeću analogiju: “Ako uzmete sirovo jaje i kuhano jaje te ih zavrtite, različito će teturati zbog raspodjele tekućine u unutrašnjosti. Danas mi zapravo ne znamo je li jezgra Marsa tekuća ili čvrsta te koliko je velika. InSight će nam pružiti te informacije.”

NASA OTKRILA KADA BI PRVI ASTRONAUT MOGAO STUPITI NA MARS: ‘Tehnološke i medicinske prepreke su goleme’

Zašto je potrebno to znati?

Znanstvenici dosta dobro znaju strukturu unutrašnjosti Zemlje i imaju neke dobre modele za opisivanje iniciranja ove arhitekture pri rođenju Sunčeva sustava prije više od 4.5 milijardi godina. Međutim, Zemlja je jedna točka podataka, a Mars će pružiti istraživačima drugačiju perspektivu kako se stjenoviti planet može sastaviti i evoluirati tijekom vremena.

Glavni znanstvenik InSighta, Bruce Benerdt rekao je: “Mali detalji o tome kako planeti evoluiraju, prema našem mišljenju, čine razliku između mjesta poput Zemlje gdje možete otići na odmor i sunčati se te mjesta poput Venere gdje ćete izgoriti nakon nekoliko sekundi ili mjesta poput Marsa gdje ćete se nasmrt smrznuti”, piše BBC.

 

 

 

Povratak na Net.hr