USPJEŠNA TESTIRANJA

NAKON 30 GODINA ISTRAŽIVANJA: Znanstvenici konačno otkrili lijek protiv malarije

Europska agencija za lijekove odobrila je prvi lijek protiv malarije, smrtonosne bolesti koju prenose zaraženi komarci a koja godišnje ubije 600.000 ljudi, 90 posto u subsaharskom području u Africi.

Nakon više od 30 godina istraživanja, u petak je odobreno cjepivo nazvano Mosquirix. Sljedeći korak je ocjena Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Ako ga WHO odobri, lijek će biti dostupan ugroženim skupinama, prvenstveno djeci diljem Afrike.

“Ovo je ogromna stvar”, rekao je Allan Pamba, dopredsjednik kompanije GlaxoSmithKline (GSK) za Istočnu Afriku  koja je do sada potrošila više od 356 milijuna dolara na ovo istraživanje. Pretpostavlja da će GSK potrošiti dodatnih 200 do 250 milijuna kako bi se cijeli postupak istraživanja dovršio, piše The Telegraph.

Čeka se odluka Svjetske zdravstvene organizacije

Do kraja godine WHO će dovršiti svoje preporuke a onda će afričke vlasti ocijeniti gdje i kako uvesti program cijepljenja.

“Skoro svaki ministar  s kojim sam razgovarao u jednom je trenutku u životu bolovao od malarije. Svi žele znati kada će lijek biti spreman”, kaže Pamba.

Novo cjepivo  Mosquirix prevenira Plasmodium falciparum parazit da sazrije i započne svoje razmnožavanje u jetrima. Zreli parazit bi nakon toga prešao u krvotok i inficirao crvena krvna zrnca što bi dovelo do uobičajenih simptoma malarije – vrućice, bolove u mišićima, klonulosti, treskavice…

Novi je lijek testiran na 16.000 djece. Od tog broja, 27 posto dojenčadi je izliječeno, te polovica starije djece.

“Uz korištenje mreža protiv komaraca i insekticida, ovaj će lijek uvelike doprinijeti smanjenju malarije, posebno među djecom”, kazao je Andrew Witty, direktor GSK .

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr