Međunarodna suradnja

NAJVEĆI RADIO TELESKOP: I Kina se pridružuje potrazi za inteligentnim životom u svemiru

Radimo to već desetljećima s radio teleskopima, preko organizacija kao što su SETI. A nedavno je i ruski milijarder Juri Milner najavio 100 milijuna dolara vrijedan projekt po imenu Breakthrough Listen koji bi trebao ubrzati lov, prenosi IFLScience.

KINEZI KREĆU U LOV NA VANZEMALJCE: Završili su ovaj gigantski teleskop, Amerikanci su u panici

A sada je Breakthrough Listen najavio partnerstvo s Kinom u pretraživanju neba. Ušli su u suradnju s Nacionalnim kineskim astronomskim zvjezdarnicama (NAOC) kako bi mogao koristiti kineski najnoviji radio teleskop, pet stotina metara veliki sferični teleskop FAST u Guizhou, koji je najveći radio teleskop na svijetu.

NAOC će dijeliti podatke s FAST-a s Breakthrough Listenom, uključujući sve obećavajuće signale koji bi mogli ukazivati na postojanje inteligentnog života, a surađivati će i na usavršavanju strategija potrage.

MI NISMO SAMI: Ruski milijarder financira potragu za vanzemaljcima

Ujedinujuća potraga

DLD Conference 2010
Juri milner pokrenuo je međunacionalnu potragu za signalima vanzemaljacaFoto: Andreas Rentz/alchetron

“‘Jesmo li sami?’ pitanje je koje nas ujedinjuje kao planet”, rekao je Juri Milner, osnivač Breakthrough Listena. “A potraga za odgovorom za na to pitanje isto bi se trebala vršiti na planetarnom nivou. Ovim dogovorom sada pretražujemo svemir s tri najveća teleskopa smještena na tri različita kontinenta.”

Ako vani postoje inteligentne civilizacije, teoretski bi mi onda trebali biti u stanju čuti radio emisije koje proizvode, baš kao što čujemo i one na zemlji. Jasno, naprednije rase možda imaju i neke druge načine komuniciranja, ali za sada radio valovi su naša najveća šansa.

Uostalom s preko 100 milijardi zvijezda u našoj galaktici, a izgleda da većina ima barem jedan planet, sigurno ne možemo biti jednini u cijeloj galaktici.

Unatoč brojnim lažnim uzbunama, potrage su nam do sada bile bez uspjeha. Ali FAST će nam pružiti mogućnost bez presedana da pronađemo signale, ako uopće postoje.

Povratak na Net.hr