OTKRIVANJE TAJNI KORONE

NAJSPEKTAKULARNIJA SVEMIRSKA MISIJA 21. STOLJEĆA: NASA se sprema ‘dodirnuti’ Sunce, izgradili letjelicu koja mora preživjeti 1400 °C

NASA-ini su znanstvenici ovog ponedjeljka predstavili solarnu sondu Parker u laboratoriju u Laurelu u američkoj saveznoj državi Maryland.

Ova najnovija svemirska letjelica priprema se izvršiti zaron u atmosferu samog Sunca, nešto što do sada nije napravljeno, piše Mirror.

Istraživanje korone

“Otići ćemo u koronu, koja je dom brojnim misterijama koje već desetljećima zbunjuju znanstvenike”, objasnila je znanstvenica Nicky Fox iz Loboratorija za primjenjenu fiziku Sveučilišta Johns Hopkins.

Letjelica će morati biti u stanju preživjeti temperature i do 1.400°C, udare nadzvučnih čestica i snažnu radijaciju dok bude kružila na samo 7 milijuna kilometara od Sunca.

Podaci će se slati na 140 milijuna kilometara udaljenu Zemlju, a pomoći će znanstvenicima da shvate zašto je Sunčeva atmosfera, ili korona, toplija od površine.

Jim Kinnison, sistemski inženjer misije, rekao je kako je potrebno obaviti još puno testiranja prije lansiranja sljedeće godine.

“Razlog zašto smo uspješni je zato što pokušavamo misliti o svemu”, rekao je.

 

Prvo će sedam puta obletjeti Veneru

Misija, ranije poznata kao Solar probe plus, odobrena je još 2014. godine. Letjelica je svibnju ove godine preimenovana u čast fizičara sa Sveučilišta u Chicagu Eugenea Parkera, koji je 1958. točno predvidio postojanje solarnih vjetrova, konstantnog toka čestica pod nabojem koje dolaze sa Sunca i prolaze kroz cijeli solarni sustav.

STIŽE HUBBLEOV NASLJEDNIK: NASA je nakon 20 godina dovršila Svemirski teleskop James Webb

Lansiranje se predviđa u 2018. godini, ali još uvijek nije zacrtan točan datum. Letjelica će sedam puta obletjeti Veneru kako bi se postavila u orbitu oko Sunca u prosincu 2024. godine. NASA će platiti oko 1,5 milijarde dolara za izgradnju i lansiranje ove svemirske sonde.

Očekuje se da će sonda orbitirati oko Sunca 24 puta, svaki put sve bliže našoj zvijezdi. Veličine je omanjeg automobila, a bit će opremljena s pet znanstvenih instrumenata koji će izmjeriti i uzeti uzorke Sunčeve korone.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr