POGLED IZBLIZA

NAJBRŽI UBOJICA NA SVIJETU: Pogledajte super usporenu snimku i bit će vam jasno zašto plijen nema nikakve šanse

Bilo da raste iz tla na tankoj stabljici ili da slobodno pluta na površini vode, naizgled bezopasna Utricularia juncea svakog bi mogla lako prevariti.

No radi se o mesojednoj ljepotici poznatoj po najbržem mehanizmu za hvatanje plijena u cijelom biljnom kraljevstvu, koje nesretnoj lovini ne ostavlja ni najmanju šansu plijena, piše Daily Mail.

Nevjerojatna brzina lova

Nova studija koja je analizirala ponašanje mesožderke Utricularie junceae otkrila je kako ove nevjerojatne biljke mogu usisati insekte u svoje hvataljke brzinom i do četiri metra u sekundi.

Ove su mesožderke poznate po tome da jedu sve, od vodenih buha do mladih riba, pa čak i punoglavaca.

Biljke su opremljene sisaljkama od kojih je svaka zatvorena vratašcima oko kojih se nalaze dlačice koje služe kao okidači.

Kako bi bolje razumjeli procese koji se događaju nakon što se ‘zamka’ aktivira, tim pod vodstvom znanstvenika iz Grupe za biomehaniku biljaka u Botaničkom vrtu Sveučilišta u Freiburgu koristio je kamere visoke brzine kako bi snimio interakciju Utricularie junceae i njenog prirodnog plijena – vodene buhe (Ceriodaphnia dubia).

Znanstvenici su stavili vodene buhe u ispitnu komoru zajedno s biljkom mesožderkom, i uspjeli snimiti 14 slučajeva hvatanja.

Jednom nakon što insekt aktivira sustav, vratašca se otvaraju u ‘otključano’ stanje, te puštaju vodu i plijen unutra. Istovremeno dolazi do usisavanja, što stvara “kritičan negativan pristisak”, te nesretno stvorenje umire zbog nedostatka kisika.

Biljka zatim probavi svoju lovinu.

Nemoguć bijeg

Usisavanje se odvija brzinom od 4 metra po sekundi, ili 14.4 km/hFoto: Screenshot

Kada buhe u eksperimentu dođu u kontakt s dlačicama-okidačima, nevjerojatna snimka pokazuje kako se zamka naglo skroz otvara prema unutra, te se odmah zatim opet brzo zatvara.

Ova munjevita reakcija uzrok je “neizbježnom i brzom ulovu životinje”.

Znanstvenici su otkrili da jednom kada bude uhvaćena, životinja ostaje nepokretna.

NATJERALA IH GLAD: Znanstvenici otkrili zašto su nastale biljke mesožderke

“Faze vrlo velikog ubrzanja tijekom usisavanja odmah slijede faze slično naglog usporavanja unutar mjehura, što dovodi do imobilizacije lovine koja zatim umre”, napisali su znanstvenici u studiji.

Proces se događa tako brzo, da je uhvaćenoj životinji doslovno nemoguće pobjeći, otkrili su znanstvenici.

Kako bi zaštitila sama sebe od lomova tijekom jako brzog hvatanja, biljka je vjerojatno opremljena sigurnosnim aparatom za spriječavanje fraktura, smatraju znanstvenici.

Snimke eksperimenata prikazuju kako su dlačice koje služe kao okidači u stanju izdržati jake deformacije uslijed savijanja, što dodatno naglašava otpornost ove nevjerojatne biljke.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr