Vojska budućnosti

NADLJUDSKI VOJNICI: Američka vojska pomoću biosenzora stvara oružja koja bi vojnicima pružila nadljudske sposobnosti

Američke oružane snage stvaraju novu klasu biosenzora koji bi mogli stvoriti oružja koja osjete da li je vojnik pod stresom i znaju što bi mu bilo potrebno da se bolje bori.

Ovaj revolucionarni progam mogao bi znatno poboljšati borbene sposobnosti ljudi, a radi se o nečemu što nije daleko od stvaranja vojnika genetskim inžinjeringom, piše Daily Mail.

Nove tehnologije dolaze

Ranije ove godine američko je zrakoplovstvo uspješno testiralo kacigu koja prati moždanu aktivnost pilota te zna da li je pod stresom ili paničari.

Do 2020. mornaričke specijalne snage SEALS i Rangersi kopnene vojske mogli bi nositi egzoskelet koji bi ih štitio u borbi.

Nova oružja s biosenzorima mogla bi razumjeti više o ljudima koji ih koriste i što se događa s njihovim tijelima na molekularnom stupnju tijekom borbe.

U stanju su detektirati sitne promjene u količini stresa, spremnosti ili zdravlja korisnika. Zahvaljujući tome mogla bi se napraviti oružja specifično projektirana za određenu osobu.

“Želimo postaviti živi laboratorij gdje bi mogli konstantno osjećati ljude, na dulji vremenski period” rekao je Justin Brooks, znanstvenik u Army Research Labu. “Naš cilj je što je moguće bolje izmjeriti osobu, okoliš, te kako se osoba ponaša u okolišu.”

To bi im moglo pomoći u stvaranju uvjeta koji bi mogli dramatično popraviti korisnikove sposobnosti.

Promjene na genetskom nivou

Biosenzori prate ponašanje i reakcije organizma u stresnim situacijamaFoto: Thinkstock

RUSI ĆE DOBITI VOJNIKE IZ BUDUĆNOSTI: Tko će se sad moći suprotstaviti Putinovim apetitima?

Određene specijalne postrojbe američkih oružanih snaga već traže načine kako poboljšati svoje vojnike na genetskom nivou. Tako je prošle dvije godine vojska kupila uređaja za biomedicinska praćenja u vrijednosti od 2 miliuna dolara.

Jedan projekt koristi leću laptop kamere kako bi vidio koliko ima kisika u koristnikovom hemoglobinu. Na taj se način može izračunati ritam srca.

To omogućuje znanstvenicima da bolje razumiju individualne mentalne i fizikalne prednosti i slabosti. Na taj će način i zapovjednici moći bolje odlučiti kojeg vojnika poslati na koju misiju.

“Želim da moj sustav bude u stanju odrediti, recimo, sjajno pamćenje, slabe matematičke sposobnosti, i sjajno snalaženje u prostoru”, rekao je Kaleb McDowell voditelj tvrtke Centre for Adaptive Soldier Technologies.

“Htio bi da sustav može reći, ‘Ova je osoba stvarno kreativna. Kako da iskoristim tu kreativnost dok izvodi dosadan zadatak'”, rekao je.

Povratak na Net.hr