Na Saturnovom mjesecu otkriveni ogromni odroni

Prilikom proučavanja fotografija Saturnovog mjeseca Japetusa, američka znanstvenica Kelsi Singer otkrila je nešto potpuno neočekivano – velike lavine leda.

Fotografije Saturnovog ledenog mjeseca Japetusa našle su se pod povećalom američke znanstvenice Kelsi Singer, koja je otkrila velike lavine leda na tom mjesecu.

”To je nešto što nikako nismo očekivali”, rekla je Singer.

Takvi veliki odroni poznati su pod nazivom ‘sturzstroms’, piše portal Wired, a mogu prevaliti udaljenost 20 do 30 puta veću od one s koje padaju. Normalno odroni obično putuju dvostruko od visine s koje padaju. Znanstvenici vjeruju kako su te velike odrone na Japetusu uzrokovali objekti koji su padali na površinu tog mjeseca.

Poznati (prahistorijski) primjer sturzstroma nalazi se i na Zemlji te je poznat pod nazivom Blackhawk, a nalazi se u južnoj Kaliforniji. Znanstvenici se još uvijek nisu složili oko toga što uzrokuje takve odrone. Postoji više teorija među kojima je ona da kamenje putuje daleko zbog zračnog ‘džepa’ unutar odrona, zbog vode ili mulja na površini, zbog leda te zbog snažnih akustičnih vibracija.

Kako na Japetusu nema atmosfere i nadzemnih voda, znanstvenica Singer vjeruje da do odrona na Japetusu dolazi zbog djelomičnog zagrijavanja leda.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr