MAPIRANJE MOZGA

NA KRAJU SU MU SVI ZAPLJESKALI: Dok su mu doktori odstranjivali tumor iz mozga, on je svirao saksofon

Nije neobično da pacijenti ostanu budni tijekom operacije mozga. To pomaže kirurgu promatranje učinka operacije na pacijentov mozak u stvarnom vremenu.

No dosta je neobično da pacijent istodobno svira i neki instrument, piše Science Alert.

U slučaju Dana Fabbia, sviranje saksofona tijekom kirurškog zahvata imalo je i šire implikacije, To je pomoglo timu znanstvenika da bolje proučavaju kako mozak procesira glazbu. Sada možemo i gledati i nastalu snimku!

Učitelj glazbe Fabbio imao je samo 25 godina kada mu je 2015. dijagnosticiran tumor na mozgu. Bio je dobroćudan, ali postojao je veliki problem. Masa je sjedila točno na području mozga koji je važan za glazbenu funkciju.

Riješenje? Neka Fabbio ostane budan i svira svoj saksofon dok kirurzi uklanjaju tumor.

Tim je vodio profesor neuromedicine Web Pilcher, koji je u suradnji s Bradom Mahonom razvio program mapiranja mozga za pacijente moždane kirurgije.

“Uklanjanje tumora iz mozga može imati značajne posljedice ovisno o lokaciji”, izjavio je Pilcher. “I sam tumor i operacija njegovog uklanjanja mogu oštetiti tkivo i poremetiti komunikaciju između različitih dijelova mozga.”

“Stoga je ključno razumjeti što više možete o svakom pojedinačnom pacijentu prije nego što ih dovedete u operacijsku dvoranu kako bi izveli proceduru bez oštećenja dijelova mozga koji su važni za život i funkcioniranje osobe.”

Fabbio je morao svirati saksofon u dosta neobičnim uvjetimaFoto: Screenshot

Mozak svakog pacijenta mora se individualno mapirati, jer je svaki malo drugačiji. Obično se radi samo o jezičnim i motoričkim testovima, ali kako bi pomogli u mapiranju možga izvježbanog profesionalnog glazbenika, Pilcher i Mahon pozvali su stručnjakinju za glazbenu kogniciju Elizabeth Marvin iz Glazbene škole Eastman.

Zajedno, trio je razbio seriju testova koji su im omogućio izrađivanje trodimenzionalne mape Fabbiovog mozga.

Tehničke poteškoće

OBRAZOVANIJI SU SVJESNIJI SIMPTOMA: Fakultetska diploma povezana s dijagnozom tumora na mozgu

Slijedeći je izazov bio smisliti kako da Fabbio uopće svira svoj saksofon. Tijekom operacije trebao bi ležati na boku, što mu pritišće pluća ne dopušta im korištenje punog kapaciteta. Uz to, duboko udisanje za duge note moglo bi rezultireti time da mozak ispadne iz lubanje tijekom operacije.

Fabbio je pronašao korejsku narodnu pjesmu za koju su trebali samo kratki udisaji.

Dok su mu kirurzi uklanjali tumor, Fabbio je pjevušio i izvršavao jezične zadatke, koje je tim razvio posebno za njega. Zatim, kada je tumor otklonjen a lubanja mu je još uvijek bila otvorena, Fabbiu su dali njegov saksofon kako bi bili sigurni da je sve prošlo po planu.

“Skoro smo zaplakali”, rekla je Marvin. “Svirao je bez greške i kada je završio cijela operacijska sala je zapljeskala.”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr