ŠTO SE DOGAĐA?

MISTERIOZNO ZRAČENJE NAD CIJELOM EUROPOM: Detektirane radioaktivne čestice nepoznatog podrijetla

Stručnjaci se još uvijek muče otkriti uzrok misterioznih radioaktivnih čestica koje su se nasumično pojavljivale širom Europe.

Lagano povećanje radijacije detektiralo je nekoliko mjernih postaja u Europi, uključujući šest u Njemačkoj, piše IFLScience.

Količina je povišena, ali ne i štetna

Rutenij-106 koristi se u medicini za tretiranje tumora dubine manje od 7mm i raka oka, kao i u energetici za napajanje satelita.

Tragovi ovog radioaktivnog izotopa pronađeni su u povišenim, ali ne i štetnim količinama u Njemačkoj, Italiji, Austriji, Švicarskoj i Francuskoj između 29. rujna i 3. listopada, tvrdi njemački Savezni ured za zaštitu od zračenja.

Još je uvijek misterij što je točno prouzročilo ovaj porast zračenja, ali glasnogovornik Ureda mogao je potvrditi kako mu je podrijetlo u istočnoj Europi. Iako nisu uspjeli odrediti točnu lokaciju, misle da joj je ishodište u Uralu, a moguće je i južna Rusija.

Ono što mogu sa sigurnošću odbaciti, jest mogućnost da je uzrok moguća nesreća u nuklearnoj elektrani. Da je to bio slučaj, rutenij-106 ne bi bio jedini radioaktivni element čija bi količina narasla.

Nije prvi put

Slična situacija se već dogodila početkom godine, samo je u pitanju bio drugi radioaktivni izotopFoto: DUZS

Nešto vrlo slično već se dogodilo u siječnju i veljači ove godine, no tada se radilo o radioaktivnom elementu jodu-131. Francuski institut radiološke zaštite i nuklearne sigurnosti (IRSN) prijavio je porast količine ovog izotopa širom Europe, od Španjolske do Finske. I u tome je slučaju kao mjesto podrijetla navedena istočna Europa.

DETEKTIRAN MISTERIOZNI PORAST RADIJACIJE U EUROPI: Zračenje zabilježeno u nizu zemalja, nitko ne zna što se događa

Iako su postojale neke zastrašujuće glasine kako Rusija potajno testira oružje s malom količinom nuklearnog materijala u Arktičkom krugu, što rezultira radioaktivnim padalinama, stvarnost je bila znatno običnija.

Stručnjaci su objasnili kako bi, da je bilo nuklearnih testova, kontrolne postaje detektirale više od samo jednog tipa radioaktivnih čestica. Kao i rutenij-106, i jod-131 se koristi u medicinske svrhe te je povećanje prisutnosti u atmosferi vjerojatno prouzročila farmaceutska tvrtka pri proizvodnji radioaktivnih farmaceutskih pripravaka.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr