GLASNIK IZDALEKA

MISTERIOZNO NEBESKO TIJELO ZBUNJUJE ZNANSTVENIKE: Izgleda poput izvanzemaljskog broda poslanog da nas istražuje

Tajanstveno svemirsko tijelo ‘Oumuamua koje je prošlo Sunčevim sustavom i dalje zbunjuje znanstvenike, ali tvrde da su sigurni kako nije riječ o izvanzemaljskom brodu

Znanstvenici su zbunjeni podrijetlom tajanstvenog svemirskog tijela poznatog kao ‘Oumuamua ili “glasnik izdaleka koji stiže prvi”. Kako piše Independent, istraživači su pokušali saznati je li predmet uopće prirodnog podrijetla ili je riječ o prikrivenoj svemirskoj letjelica koja je istraživala naš Sunčev sustav. Svjetski stručnjaci kažu kako su sigurni da stijena nije izvanzemaljski brod, ali ništa drugo ne mogu reći sa sigurnošću o tajanstvenoj stijeni.

Priznali su da su još uvijek zbunjeni o tome kako je stijena mogla nastati ili kojim je čudnim putem došla u naš Sunčev sustav. ‘Oumuamua je prvi put uočen u listopadu 2017. godine i brzo je identificiran kao prvi međuzvjezdani objekt koji je ikada uočen da je ušao u naš Sunčev sustav. Istraživači su se požurili saznati više o tom objektu prije nego što je nestao s vidika za samo nekoliko tjedana. Uspjeli su prikupiti dovoljno informacija o njegovu sastavu i putanji kroz svemir koji ukazuju da je u pitanju nešto vrlo neobično.

Vjerojatnije je prirodno objašnjenje?

Podaci su bili toliko neobični da su neki predložili da bi stijena zapravo mogla biti izvanzemaljska letjelica, poslana u istraživanje našeg Sunčevog sustava. Međutim, novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Astronomy tvrdi da je vjerojatnije prirodno objašnjenje, iako su znanstvenici još uvijek zbunjeni oko točnog objašnjenja.

“Nikada nismo vidjeli ništa slično u našem Sunčevom sustavu. To je doista misterij”, rekao je Matthew Knight, znanstveni suradnik na Odsjeku za astronomiju Sveučilišta Maryland, koji je pomogao voditi istraživanje. “Ali prioritet nam je držati se analogija koje poznajemo, osim ako ili dok ne pronađemo nešto jedinstveno. Hipoteza o izvanzemaljskoj svemirskoj letjelici je zabavna ideja, ali naša analiza sugerira da postoji niz prirodnih fenomena koji bi to mogli objasniti.”

Neobično kretanje

Stijena se kretala kroz Sunčev sustav na potpuno neočekivan način, misteriozno ubrzavajući dok je letjela kroz svemir. Nije bilo očiglednog objašnjenja zašto je to tako. “Kretanje ‘Oumuamua nije jednostavno slijedilo gravitaciju duž parabolične orbite kao što bismo očekivali od asteroida”, rekao je dr. Knight. “No, vizualno, nikada nije pokazivala ikakve karakteristike slične kometima, koje bismo mogli očekivali. Nema vidljive kome – oblaka leda, prašine i plina koji okružuje aktivne komete – ni repa od prašine ili plinskih mlaznica.”

Moguća objašnjenja

Umjesto svemirske letjelice kao objašnjenja, tim predlaže niz alternativnih prirodnih procesa koji stoje iza tog neobičnog svemirskog tijela. Razmotrili su mogućnost da je predmet izbačen iz divovskog plinovitog planeta koji je kružio oko druge zvijezde. Prethodne teorije sugerirale su da je Oortov oblak – veliki skup malih objekata koji plutaju na rubu našeg Sunčevog sustava – formiran upravo na taj način te da su se neki od tih objekata sami uputili na putovanje svemirom.

Astronomi se nadaju da će naučiti o svemu tome promatranjem neba kako bi vidjeli više “posjetitelja” sličnim ‘Oumuamui. Veliki sinoptički istraživački teleskop će se uključiti 2022. godine i trebao bi im omogućiti promatranje još više objekata ako postoje.

Povratak na Net.hr