Metan kojim 'podriguju' sibirske rupe upozorava nas da je kraj blizu

Metan pronađen u iznimno visokim koncentracijama u misterioznim rupama sibirskog Jamala neusporedivo je štetniji po klimatsku ravnotežu od ugljičnog dioksida.

Kraj svijeta možda je započeo u ledenim prostranstvima Sibira, u Jamalu, ili, kako se prevodi naziv golemog poluotoka- na Kraju zemlje.

Prvi misteriozni krater prije mjesec dana spazili su radnici na obližnjem crpilištu nafte, a od tada su pronađene još dvije velike rupe.

Rupe pune metana

Prema istraživanjima koje je proveo ruski znastvenik Andrej Plekanov, zrak u dnu kratera sadrži neuobičajeno visoku koncentraciju metana, čak do 9,6%, u usporedbi s normalnom količinom metana u zarku, koja je 0.000179%. Ova spoznaja zabrinula je međunarodnu znanstvenu scenu.

Još od 2011. pojavljuju se mjehuri metana koji izlaze na površinu Arktičkog ocena. “To je prokleto zastrašujuće”, komentira Jason Box, znanstvenik koji tvrdi da je pojavom kratera duh pušten iz boce.

“Ispuštanje metana u atmosferu je puno veći problem od ispuštanaj ugljičnog dioksida jer je metan 20 puta snažniji staklenički plin”, tvrdi Box.

Metan zarobljen ispod arktičkog leda je potencijalna bomba, koja Zemlju može vratiti milenijima unazad i uništiti većinu poznatih vrsta.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr