banner

MALI CRVENI

MARS JE IPAK ŽIVI PLANET: NASA po prvi puta izmjerila potres na drugom planetu

Dugo se vjerovalo da je Mars geološki (preciznije, areološki) mrtav, no u zadnjih 10.ak godina sve više podakata je upućivalo da se ipak nešto događa, a ovo je konačan dokaz

Robotska letjelica NASA-e InSight zabilježila je potres na Marsu, što je prvi put da je seizmološko podrhtavanje zabilježno na drugom planetu, izvijestio je Jet Propulsion Laboratory (JPL) u Kaliforniji.

To se dogodilo gotovo pet mjeseci nakon što je InSight, prva svemirska letjelica posebno dizajnirana za proučavanje duboke unutrašnjosti dalekog svijeta, sletio na površinu Marsa kako bi počeo svoju dvogodišnju seizmološku misiju na Crvenom planetu.

Blago podrhtavanje, za koje su znanstvenici laboratorija JPL rekli da je vjerojatno riječ o potresu, imalo je magnitudu 2,5 i zabilježeno je 6. travnja.

Podaci se još analiziraju

Znanstvenici još uvijek analiziraju podatke o ovom, kao i o tri još slabija seizmička signala koja su zabilježili.

“Visoka frekvencija i široki pojas nalikuju zemaljskim potresima. Zato smo uvjereni da je to ‘marsotres'”, rekao je francuski znanstvenik Philippe Lognonne, profesor geofizike i planetarnih znanosti sa sveučilišta Paris Diderot u Francuskoj koji je zadužen za ovaj eksperiment.

Francuski seizmometar postavljen je na površinu Marsa u prosincu, nekoliko tjedana nakon slijetanja InSighta.

Tektonika Marsa je, za razliku od Zemljine koja se temelji se na pomicanju litosfernih ploča, uglavnom okomita, tj. bila je ograničena na uzlazne tokove lave koja se probijala prema gore kroz koru do površine. Danas na Marsu više nema vulkanizma, kao glavnoga izvora tektonike.

Dugo se vjerovalo da je Mars geološki (preciznije, areološki) mrtav, da bi se u posljednjih 10-ak godina počeli stizati podaci koji pokazuju da bi se planet još uvijek mogao mijenjati, a ovi izmjereni potresi su konačan dokaz.

Povratak na Net.hr