KAO U SF FILMU

MARS IMA PLAN ZA SPAS ZEMLJE OD KAKAO APOKALIPSE: Ako ne uspiju, za 30 godina više nećemo uživati u čokoladi

Klimatske promjene prijete opstanku drva kakaovca, glavnog sastojka čokolade. Tvrtke ga pokušavaju spasiti genetskim inženjeringom.

Znanstvenici su nedavno upozorili kako bi čokolada mogla izumrijeti do 2050. zbog klimatskih promjena. No stiže pomoć za sladokusce. Tvrtka Mars tvrdi kako može spasiti slastice stvaranjem genetski modificirane ‘super čokolade’, piše Daily Mail.

Genetskim inženjeringom spašavaju čokoladni užitak

Biljke kakaovca mogu rasti samo na oko 20 stupnjeva zemljopisne širine južno ili sjeverno od ekvatora, te su im potrebni i drugi specifični uvjeti, poput visoke vlažnosti i obilnih padalina. Stoga je Mars stupio u suradnju sa znanstvenicima genetičarima kako bi pomoću CRISPR tehnike prilagodio DNK s ciljem razvoja otpornijih biljaka koje ne bi uvenule ili trunule u toplijim temperaturama.

Porast temperature od samo 2.1°C tijekom sljedećih 30 godina prouzrokovan globalnim zatopljenjem prouzročiti će kaos u biljnom svijetu, tvrdi američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu. Stručnjaci predviđaju kako će uzgajivači kakaovca biti prisiljeni do 2050. ‘podići’ plantaže na najmanje 300 metara veću visinu, u područja već ionako ugroženih ekosustava.

Znanstvenici ionako već prerađuju DNK kakaovca kako bi usjevi bili jeftiniji i pouzdaniji. No najbolji način korištenja ove tehnologije bio bi u državama u razvoju gdje su ove biljke sve više ugrožene klimatskim promjenama, većim brojem nametnika i nedostatkom vode. Mars je u rujnu obećao milijun dolara u sklopu projekta pod nazivom ‘generacija održivosti’. “Iskreno, ne mislim da kolektivno djelujemo dovoljno brzo”, rekao je Barry Parkin, čovjek zadužen za održivost u Marsu.

Izolirati krhke gene

PRIJETI NAM ČOKOLADNA APOKALIPSA: Prema nekim izračunima, kakaovca bi moglo nestati vrlo brzo

Jennifer Doudna, genetičarka s Berkeleya koja je stvorila CRISPR surađuje s Marsom na ovom problemu. Ona vodi istraživački laboratorij na Berkeleyu koji koristi najnoviju tehnologiju za genetski inženjering nazvanu CRISPR-Cas 9. Radi se o alatu za precizno uređivanje DNK, otkrivenom tijekom rada na bakterijama. Njime bi se biljke kakaovca mogle učiniti bolje prilagođenima novom okolišu tako što bi se izolirali geni koji čine ove biljke toliko krhkim i osjetljivim te ih se zamijenilo robusnijim genima koji bi mogli izdržati klimatske promjene.

Povratak na Net.hr