KOD CRVENOG PATULJKA

MALA SUPER-ZEMLJA, NEPOGODNA ZA ŽIVOT: Otkriven egzoplanet mase pet puta veće od Zemljine

Skupina znanstvenika otkrila je egzoplanet  koji ima masu pet puta veću Zemlje i koji okruži oko zvijezde crvenog patuljka.

SADA JE SLUŽBENO: Europski astrofizičari otkrili su ‘drugu Zemlju’

Koristeći podatke iz Europske južne zvjezdarnice (ESO), znanstvenici su pronašli kandidata za egzoplanet koji kruži oko crvenog patuljka klase M po imenu GJ 536, a koji je udaljen oko 32,7 svjetlosnih godine od Zemlje, piše Universe Today.

A GDJE JE SUPERZEMLJA? Naše Sunce je možda pojelo ogromni planet

Omanja super-Zemlja

Znanstvenici tvrde kako je novootkriveni egzoplant super-Zemlja, što je klasa planeta čija je masa između zemljine i one15 puta veće.

super zemlja
Umjetnički prikaz egzoplaneta super ZemljeFoto: NASA/Ames/JPL-Caltech

“GJ 536b malena je super-Zemlja otkrivena jako blizu svoje zvijezde. Spada među najmanje egzoplanete s izmjerenom masom”, kaže voditelj istraživačkog tima Alejandro Suárez Mascareño sa Instituta astrofizike Kanara (IAC).

Mascareño kaže da, iako se planet ne nalazi u nastanjivoj zoni zvijezde, njegova relativno bliska orbita i sjaj zvijezde stvaraju od njega obećavajuću metu za spektroskopiju ako bi se mogao detektirati trenutak kada planet prelazi ‘preko’ zvijezde.

“S toliko sjajnom zvijezdom (V9.7) bilo bi moguće dobiti spektar dobre kvalitete tijekom hipotetskog prijelaza kako bi istražili koje sve elemente planet sadrži u svojoj atmosferi. Već pripremamo kampanju za slijedeću godinu, ali mislim kako nećemo biti jedini”, dodao je Mascareño.

Planet otkrile zvjezdarnice u Čileu i Španjolskoj

Podaci o planetu došli su s HARPS i HARPS-N instrumenata montiranim na 3.6 metara velikim teleskopima na zvjezdarnici La Silla u Čileu, i 3.6-metarskom teleskopu u zvjezdarnici La Palma u Španjolskoj. Podaci su kombinirani s fotometričnim podacma s All Sky Automated Surveya (ASAS).

Znanstvenici tvrde kako je ovo tek prvo u nizu otkrića egzoplaneta oko crvenih patuljaka klase M. Tim će nastaviti promatrati GJ 536 kako bi pronašli plinovite divove ili planete poput Zemlje.

Povratak na Net.hr