SPRJEČAVANJE ŠIRENJA

LOŠA VIJEST ZA RESTORANE I KLUBOVE? Znanstvenici tvrde da bi trebalo razmotriti uvođenje ‘tihih zona’ zbog virusa

Američki znanstvenici tvrde da bi javnozdravstvene vlasti trebali razmotriti uvođenje ‘tihih zona’ u zatvorenim prostorima visokog rizika

Tišim govorom zrakom se raspršuje manje virusa te se tako smanjuje njegovo širenje, što u vrijeme pandemije koronavirusa može biti važno u visokorizičnim zatvorenim prostorima poput bolnica ili restorana, utvrdili su američki znanstvenici.

Smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosječnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji, tvrde znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta.

“Rezultati naše studije ukazuju na to da bi javnozdravstvene vlasti trebali razmotriti uvođenje ‘tihih zona’ u zatvorenim prostorima visokog rizika poput čekaonica u bolnicama ili u restoranima i zalogajnicama”, napisali su.

COVID-19 MOŽE IZAZVATI JAKO OPASAN SINDROM: U tom slučaju samo 50 posto oboljelih potpuno se oporavi

Širenje aerosolom

Svjetska zdravstvena organizacija u srpnju je iznijela mogućnost po kojoj se koronavirus može širiti aerosolom u situacijama poput zbornog pjevanja ili za vrijeme vježbanja u teretanama te u restoranima.

Mikroskopske čestice koje se raspršuju tijekom govora dovoljno su velike da nose aktivne čestice virusa, pokazalo je istraživanje. Povećanje glasnoće za 35 decibela, što je razlika između šapta i vike, odašilje 50 puta više čestica.

“Nisu svi zatvoreni prostori jednaki kada je posrijedi širenje virusa aerosolom”, kazao je glavni autor studije William Ristenpart. “Napučena, ali tiha učionica puno je manje opasna od karaoke bara u kojemu nema mnogo ljudi, ali se ondje nadvikuju zbog glasne muzike ili glasno pjevaju”.

JE LI IM SE ISPLATILO MASOVNO TESTIRANJE PUTNIKA? Njemačka mijenja pravila, evo što to znači za ljude koji dolaze iz Hrvatske

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr