ALKOHOL KAO RJEŠENJE

KONTROVERZNA EUTANAZIJA ŽIVOTINJA: Pivom tješe puževe prije nego što ih smaknu

Eutaniziranje životinja tijekom znanstvenih eksperimenata izrazito je kontroverzna tema, i dok brojni znanstvenici i dalje inzistiraju kako se radi o nečemu što je vitalno za napredovanje znanosti, svi se slažu kako bi se to uvijek trebalo činiti na najhumaniji moguće način, piše IFLScience.

Imajući to na umu, dvoje biologa upravo je objavilo rad u kojem su otkrili kako puževi umiru daleko manje bolno ako im se prije ubojstva da pivo.

Ove živine su najveće pijandure u životinjskom carstvu

Obično se rasprave o testovima na životinjama odnose na omiljene kralježnjake poput čimpanzi, zamoraca, pa čak i laboratoriskih štakora, djelom zato što nam te životinje djeluju slatko, a dijelom jer je njihov živčani sustav dovoljno dobro proučen da znamo kako osjećaju bol.

Ali, da bismo bili fer, trebali bismo misliti i na manje popularna stvorenja, pa čak i na sluzave beskralježnjake kao što su puževi.

I puževi se boje smrti

pivo
Još je jednom dokazano da alkohol sve čini hrabrijima, i manje osjetljivima na bolFoto: CarlosAndreSantos/Thinkstock

Znanstvenici su otkrili da, kada se puževe uroni u visku koncentraciju etanola koja ih ubije, oni često pokazuju znakove izuzetne nelagode. To može uključivati vršenje nužde, izlučivanje većih količina sluzi, ili povlačenje u kućicu.

S obzirom da nema puno smjernica kako na humani način ubiti bezkralježnjake, suautor studije Cody Gilbertson objasnio je kako su “željeli vidjeti postoji li način da se minimalizira patnja, kao i oštećenja tkiva koja se događaju kada ih stavite ravno u 95% etilni alkohol.”

Najlogičnije je bilo da se puževe prvo napije, pa su ih znanstvenici stali opijati s raznim vrstama alkohola kako bi vidjeli kako to mijenja njihovu reakciju na bol. Otkriveno je kako se puževima najviše smanjuje mogućnost osjećanja boli kada ih se polije 5% otopinom etanola ili pivom Pabst Blue Ribbon, koje ima 4.75% alkohola.

Kako bi testirali svoje otkriće, tim je ubadao puževe iglama i otkrio kako se više nisu povlačili u kućicu kada su bili ‘pijani’. A nisu se povlačili unutra čak niti kada bi ih se stavljalo u smrtonosnu otopinu etanola, što pokazuje da hrabrost prouzročena alkoholom nije ograničena samo na ljude.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr