TREBAO DONIJETI HRANU ISS-u Svemirski teretni brod izgorio u svemiru

Ruski svemirski teretni brod Progres, nad kojim su ruski inzenjeri izgubili kontrolu dok je letio prema Medunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), izgorio je u atmosferi u noci s cetvrtka na petak, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Kapsula s vise od tri tone hrane, goriva i potrepstina za posadu Medunarodne svemirske stanice pala je iz orbite u 4,04 sati po srednjeeuropskom vremenu i u tom trenutku nalazila se iznad Tihog oceana.

Veci dio letjelica koje se vracaju s ISS-a izgori u atmosferi zbog velikih brzina, a manji dijelovi mogu potom pasti u ocean.

Ruski svemirski teretni brod Progres lansiran je s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu 28. travnja a poceo je padati prema Zemlji 29. travnja, kad je izgubljena kontrola nad njim.

Osnovano je istrazno povjerenstvo kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do gubitka letjelice, a lansiranje jos dviju letjelica tipa Progres odgodeno je do treceg ili cetvrtog kvartala ove godine.

Svake godine lansiraju se tri do cetiri teretna broda Progres koji nose opremu i hranu nuzne za zivot ISS-a. Nakon obavljene misije vracaju se i izgaraju u atmosferi.

Rusija je do sada obavila 62 leta Progresima do ISS-a od cega dva nisu bila uspjesna.

Povratak na Net.hr