NEPOZNATO O GENIJALKI

JESTE LI ZNALI? Bilježnice Marie Curie toliko su radioaktivne da ih i danas čuvaju u olovnoj kutiji

Marie Skłodowska Curie nikome nije dopustila da joj kaže da ona nešto ne može učiniti. Tijekom svog života, postala je prva žena koja je osvojila Nobelovu nagradu, prva osoba koja je tu prestižnu nagradu osvojila čak dva puta i prva žena profesorica na Sveučilištu u Parizu, a osim toga, bila je pionirka u području fizike i kemije.

Radila je sa svojim mužem Pierreom Curiejem na definiranju prirode radioaktivnosti. Otkrili su kemijske elemente polonij i radij. 1934. godine je preminula od leukemije, a njezina je bolest vjerojatno bila rezultat dugotrajnog izlaganja zračenju.

-

Nitko ju nije mogao zaustaviti

Iako žene u njezino vrijeme u Poljskoj nisu mogle studirati, Marie to nije spriječilo od pohađanja sveučilišta. Kako sveučilišno obrazovanje žena nije bilo legalno, ona je išla na tajni fakultet. Marie Curie je skovala pojam radioaktivnosti i za to osvojila dvije Nobelove nagrade.

TUNISIA-THEME-STREET ART

Osim što je prva žena koja je osvojila Nobelovu nagradu, ona je i prva osoba koja je osvojila dvije Nobelove nagrade za različite discipline. Marie Curie je došla do revolucionarnog otkrića da radioaktivnost dolazi iz samih atoma, a ne iz molekularne interakcije. Njezine su bilježnice bile toliko radioaktivne da su morale biti pohranjene u olovnoj kutiji. Mnoge su njezine stvari još uvijek radioaktivne, uključujući i kvaku na vratima njezina ureda.

Tijekom Prvog svjetskog rata Curie je pomagala ranjenim vojnicima prenosivim rendgenskim strojem. To i još mnogo više o njezinu životu otkrijte u ovom videu:

 

 

 

 

Povratak na Net.hr