ZNANSTVENICA JE UVJERENA

JESMO LI SAMI? Uskoro bi mogli dobiti odgovor na to vječno pitanje: Otkriću vanzemaljaca smo bliže nego što se misli…

Nakon lansiranja u listopadu 2021., novi vrhunski teleskop mogao bi čovječanstvu omogućiti otkrivanje znakova života na udaljenim planetima za samo 60 sati, prema ranim izračunima

NASA-in svemirski teleskop James Webb (JWST), nasljednik Hubblea, mogao bi otkriti znakove života na drugim planetima u sljedećih pet do deset godina, tvrdi Caprice Phillips, doktorandica na Sveučilištu Ohio, piše RT.

Nakon lansiranja u listopadu 2021., novi vrhunski teleskop mogao bi čovječanstvu omogućiti otkrivanje znakova života na udaljenim planetima za samo 60 sati, prema ranim izračunima.

‘Realno je da ćemo u idućih 5 do 10 godina ćemo pronaći znakove života’

“Ono što me je uistinu iznenadilo u rezultatima jest to što ćemo u sljedećih 5 do 10 godina možda realno pronaći znakove života na drugim planetima”, rekla je Caprice Phillips.

Phillips je izračunala da bi svemirski teleskop James Webb nakon što započne s radom mogao otkriti potpise amonijaka na približno šest plinovitih planeta patuljaka u samo nekoliko orbita.

Neviđen pogled na svemir

Prisutnost amonijaka samo je jedan od mogućih bioloških potpisa koji astrobiolozi uzimaju u obzir u trajnoj potrazi za životom drugdje u svemiru, ali poboljšana infracrvena rezolucija i osjetljivost JWST-a te širi spektar istraživačkih senzora dugog dometa pružit će čovječanstvu neviđen pogled na svemir oko nas.

Plinoviti patuljci jedan su od mnogih kandidata koji bi mogli biti domaćini prvog života koji bi čovječanstvo moglo susresti izvan naše blijedoplave točke, a JWST bi mogao biti alat koji će nas dovesti u novu eru istraživanja svemira. Phillips i njezini kolege već su napravili rang listu najboljih kandidata, na temelju procijenjene naoblake, kemijskog sastava i atmosferskih uvjeta.

“Čovječanstvo je razmišljalo o pitanjima: ‘Jesmo li sami? Što je život? Je li život negdje drugdje sličan nama?’”, kaže Phillips. “Moje istraživanje sugerira da po prvi puta imamo znanstveno znanje i tehnološke mogućnosti da realno počnemo tražiti odgovore na ova pitanja.”

JWST će zaviriti u daleku prošlost promatrajući daleke galaksije i druge udaljene objekte u širem svemiru. Čak i ako ne nađe odmah znakove vanzemaljskog životna, pomoći će čovječanstvu da odgovori na druga temeljna pitanja o porijeklu i prirodi svemira.

Povratak na Net.hr