IZUM STRUČNJAKA S MIT-A

JEDNOSTAVNO I BESPLATNO: Umjetna inteligencija uz pomoć mobitela otkriva tko je zaražen koronavirusom bez simptoma

Stručnjaci su uspjeli razviti umjetnu inteligenciju koja putem mobitela ili laptopa otkriva tko ima covid bez simptoma

Skupina stručnjaka s MIT-a izradila je neinvazivni način za otkrivanje zaraženih virusom SARS-CoV-2 uz pomoću umjetne inteligencije. Naime, došli su na ideju da bi se oboljeli od covida-19 mogli razlikovati od zdravih osoba po specifičnom zvuku kašlja koji bi mogao razabirati samo sustav umjetne inteligencije.

Stručnjaci su ranije razvijali algoritme pomoću kojih je bilo moguće preko snimke kašlja, dojavljenog čak i običnim mobitelom, odrediti boluje li osoba od upale pluća ili astme. U online izdanju časopisa što ga vodi Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) stručnjati navode da je hipoteza od koje su počeli istraživati bila da bi se isto tako moglo otkrivati i ako je netko obolio od covida-19, a da još ne pokazuje simptome, prenosi N1.

ZNANSTVENIK OTKRIO KAKO SE VIRUS ŠIRI U STANU, KAFIĆU ILI UČIONICI: Maske baš i nisu od neke pomoći, bitnije je nešto drugo

Prikupljanje informacija

“MIT Open Voice” prvo su naučili da sa što većom sigurnosti razlikuju kašalj zdrave osobe od kašlja oboljeloga od covida-19 koji nema simptoma. U sažetku istraživanja naveli su da su na stranicama MIT-a u travnju i svibnju ove godine registrirali osobe koje su im se javljale preko mobitela ili laptopa kako bi sudjelovale u istraživanju.

Ukupno im se javilo 5320 oboljelih i potpuno zdravih ljudi. Od tog broja, 4256 dojavljenih kašljanja iskoristili su kako bi njihov “umjetno inteligentni” sustav izradio “zvučne biomarkere” covida, a na snimkama kašlja preostalih 1064 zvučnih uzoraka, znastvenici su testirali sustav.

SMANJITE RIZIK OD TEŽEG OBLIKA COVIDA-19: Ključno je da se nakrcate ovim vitaminom, a HZJZ savjetuje kako

Veliki stupanj preciznosti

Rezultati dijagnosticiranja bili su fascinantni s obzirom da je sustav točno razlučio jedne od drugih s preiznosti od 98,5 posto. Oboljele bez simptoma sustav je pogodio sve, s pouzdanosti od 100 posto. To znači da su se pogreške odnosile samo na pogrešno zaključivanje da je bolestan netko tko je zapravo zdrav.

To je u epidemiološkom smislu od neusporedivo manjeg značaja, s obzirom na još uvijek visoku razinu točnosti, od onog dijela u kojem su bez greške uspjeli dijagnosticirati one koji bi, i ne znajući, inače mogli nastaviti živjeti kao da su zdravi, a zapravo prenositi virus dalje.

Potom su nastavili s prikupljanjem informacija da bi se sustav usavršio do krajnosti, a razvija se i aplikacija za građane.

VLASTI MOSKVE OBEĆALE GRAĐANIMA CJEPIVO PROTIV COVIDA-19: Traže se prostori za masovno cijepljenje

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr