Truba koja jačinom zvuka može ubiti čovjeka

Srećom, ne može se kupiti u dućanu niti putem interneta. Jer da može sigurno bi je netko poželio ugraditi u svoj automobil, odnosno – kamion. Jačina zvuka ove trube dovoljna je da ubije čovjeka.

Izgledom podsjeća na ogroman ušni kanal. No, funkcija joj je sasvim suprotna. Ne prima zvuk, nego ga proizvodi. Uključena na najače može ubiti čovjeka, tvrde u Europskoj svemirskoj agenciji. Ta divovska truba, ‘najglasnija’ u Europi, koristi se za testiranje dijelova svemirskih letjelica. Njome se provjerava njihova otpornost na strašnu buku koja se stvara prilikom lansiranja.

Zvuk može doseći snagu od 154 decibela. Usporedbe radi, jačina buke u disco klubu ili na rock koncertu je između 110 i 120, a avion prilikom polijetanja proizvodi buku od 140 decibela.

Jesu li trube stvarno dovoljno snažne da ubiju čovjeka, na sreću, nije dokazano. Ali se zna da ušni bubnjić doslovno eksplodira na 150, a pluća na 200 decibela. Upravo zato, prostorija u kojima se nalaze ovakve trube zaštićena je pola metra debelim, armirano – betonskim, zidom.

Povratak na Net.hr