VELIKI UM

HAWKINGOV DOKTORAT SRUŠIO INTERNET: Teza poznatog fizičara o širenju svemira izazvala neviđeno zanimanje

Radi se o jednom od od najtraženijih radova Sveučilišta Cambridge, a samo nekoliko sati nakon što je postao besplatno dostupan javnosti, potražnja za doktoratskom tezom Stephena Hawkinga 1z 1966. već je postala prevelika za web stranicu.

Doktorat uvaženog teoretskog fizičara objavljen je danas u arhivu s otvorenim pristupom, te ga svatko može kompletnog skinuti i pročitati, piše Daily Mail.

Ali taj je potez izazvao toliki interes javnosti, da je srušio web stranicu sveučilišta, zbog čega je rad danas nepristupačan.

Hawkinsov doktorat ‘Svojstva širećeg svemira’ istražuje ideje o porijeklu svemira. Znanstvenik ga je dovršio 1966. kada su mu bile samo 24 godine.

Knjižnica Sveučilišta Cambridge objavila je danas besplatnu dostupnost ovog znanstvenog rada kako bi označila Tjedan otvorenog pristupa.

Kako je često teško dobiti pristup starijim radovima, sveučilište se nada kako će Hawkingovo sudjelovanje inspirirati i druge akademike da slijede njegov primjer.

“Stavio sam svoj doktorat u Otvoreni pristup kako bi inspirirao ljude širom svijeta da gledaju gore u zvijezde, a ne dolje pod svoje noge; da se pitaju o našem mjestu u svemiru i pokušaju shvatiti kosmos”, rekao je profesor Hawking.

STEPHEN HAWKING SE UKAZAO KAO HOLOGRAM I UPOZORIO: ‘Brexit i Trump su svjetska pobuna protiv stručnjaka’

“Svi, svuda u svijetu trebali bi imati besplatan, neograničen poristup na samo mom istraživanju, već istraživanjima svakog velikog uma širom cijelog spektra ljudskog razumijevanja.”

“Svaka generacija stoji na ramenima onih koji su bili prije njih, kao što su i mene kako mladog doktoranta u Cambridgeu inspirirali radovi Isaaca Newtona, Jamesa Clerka Maxwella i Alberta Einsteina.”

Pitanje je samo hoće li široke narodne mase koje su požurile besplatno skinuti znanstveni rad isti i pročitati.

Povratak na Net.hr