PROJEKT OD 22 MILIJARDE EURA

GRADI SE NAJSLOŽENIJI UREĐAJ U POVIJESTI CIVILIZACIJE: Stroj za testiranje zračenja ‘mini Sunca’ bit će smješten u Hrvatskoj?

Francuski nuklearni centar Cadarache izgradio je dosad 50 posto “mini Sunca” čiji bi stroj za testiranje dom mogao pronaći upravo u Hrvatskoj

Najkompleksniji stroj u povijesti naše civilizacije ITER (međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor) sada je 50 posto dovršen, priopćeno je iz francuskog nuklearnog centra Cadarache gdje se gradi “mini Sunce”.

Riječ je o 22 milijarde eura vrijednom međunarodnom znanstvenom projektu na kojem surađuju EU, Kina, Japan, Južna Koreja, Indija, Rusija i SAD. Cilj mu je razviti proizvodnju energije pomoću fuzije, nuklearnog procesa koji se događa na Suncu i ostalim zvijezdama.


Sve je počelo još s Reaganom i Gorbačovom

“Koncept projekta ITER začet je još 1985. godine, kada su se u Ženevi sastali sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov i američki predsjednik Ronald Reagan“, izjavio je generalni direktor ITER-a Bernard Bigot dodajući kako je gradnja počela 2006. dok se njen završetak očekuje 2025. No, svakako do 2050. pomoću fuzije bi se trebala početi i komercijalno proizvoditi električna energija.

Koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice (CRU) dr. Tonči Tadić s Instituta “Ruđer Bošković” ističe kako je glavnina građevinskih radova pri kraju te da se već naziru konture betonskog zaštitnog zida oko tokamaka ITER-a.

“Ostale zgrade su gotove i u funkciji ili su pri kraju. Sva ostala infrastruktura je gotova: transformatori, mreža, ceste itd. Dakle, lovimo postavljeni rok za prvu plazmu u 2025. godini. Sada dolazi do najzahtjevnijeg dijela: montaže devet segmenata vakuumske posude teške 6500 tona, napravljene od nehrđajućeg čelika debljine šest centimetara”, kazao je dr. Tadić za Jutarnji list.

U igri još samo Španjolska i Hrvatska

ITER (što na latinskom znači put) zamišljen je kao eksperimentalni stroj koji neće proizvoditi električnu energiju za mrežu, te je tek korak prema komercijalnom korištenju fuzije.

Do 2035. godine trebala bi biti gotova i gradnja demonstracijskog reaktora DEMO snage tri gigavata koji će proizvoditi električnu energiju. Kao ključni uređaj nužan za testiranje otpornosti na zračenje svih materijala za DEMO planiran je 550 milijuna eura vrijedan uređaj DONES, za čiji su smještaj kandidati bili Hrvatska, Poljska i Španjolska.

No, iz igre je ispala Poljska pa je posebna radna skupina koja bi trebala donijeti odluku Španjolce posjetila u lipnju, a nas u srpnju.

“Njihov završni izvještaj posve izjednačava dvije ponude, uz blagu prednost Španjolaca. Ključno je to što smo kolegama iz Španjolske predložili džentlmenski sporazum: ako DONES bude kod nas, oni su nam prioritetni partneri i obratno, ako bude kod njih, mi smo njima. To su Španjolci sa zadovoljstvom prihvatili”, rekao je Tadić.

Povratak na Net.hr