Digitalni svemir

GDJE SMO MI: 3D atlas našeg svemira redefinirat će vam osjećaj ‘doma’

Za sve one koje bi željeli vidjeti gdje smo mi točno u svemiru, ovaj 3D digitalni atlas pokazuje nas u svemiru koji s prostire na milijarde svjetlosnih godina.

3D atlas našeg digitalnog svemira rezultat je gotovo 20 godina rada planetarija Hayden i Američkog prirodoslovnog muzeja, prenosi Interesting Engineering.

Kako bi pokazali novu perspektivu našeg fascinantnog svemira, znanstvenici su stvorili digitalni svemir kako bi redefinirali nas osjećaj gdje nam se nalazi dom.

PUTEVIMA GALAKTIKE: Objavljena nevjerojatna nova mapa Mliječne staze

Što je 3D atlas?

Mapa znanog svemira stvorena je pomoću astronomskih promatranja. Autori mape tvrde kako su svaki satelit, mjesec, planet, zvijezda i galaktika predstavljeni u pravom omjeru. Video snimka omogućuje nam putovanje od Himalaja kroz atmosferu, ravno u tamu svemira.

“Kako se odmičemo, možemo vidjeti kontinuitet od našeg planeta pa sve do samih galaktika, a što se više odmičemo, svjetlosti od udaljenih galaktika trebalo je toliko dugo da praktički gledamo u prošlost”, kaže Carter Emmart, jedan od autora Digitalnog svemira.

Besplatno skidanje Digitalnog svemira

Znanstvenici redovito ažuriraju mapu od kada su je stavili za besplatno skidanje 2010. Namjere joj je pomoći studentima i učenicima da shvate gdje se nalazimo u svemiru.

Mapa služi kao pojednostavljena verzija onoga što možete vidjeti u velikim planetarijima. Dolazi u dvije veličine: ekstragalaktična i Mliječna staza, a možete ju skinuti ovdje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr