NEVJEROJATNO

EKSPLOZIVNO OTKRIĆE: ‘Ovo bi moglo preoblikovati povijest pandemije!’ Izgleda da se ovaj virus pojavio puno ranije nego što smo svi mislili…

Talijanska studija je pokazala da se novi koronavirus pojavio u Italiji ranije nego što se to mislilo

Novi koronavirus cirkulirao je Italijom od rujna 2019. godine, pokazuje studija Nacionalnog instituta za rak (INT) talijanskog grada Milana, ukazujući na to da se COVID-19 proširio izvan Kine ranije nego što se ranije mislilo, javlja Reuters. Otkriće bi “moglo preoblikovati povijest pandemije”, rekli su istraživači, piše Independent.

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je kako su novi koronavirus i COVID-19, respiratorna bolest koju uzrokuje, bili nepoznati prije nego što je u prosincu prvi put zabilježeno izbijanje epidemije u Wuhanu u središnjoj Kini.

Prvi talijanski pacijent obolio od bolesti COVID-19 otkriven je 21. veljače u gradiću u blizini Milana, u sjevernoj regiji Lombardija.

KAKO SE DOGODIO NAGLI PAD BROJA ZARAŽENIH NAZVAN ‘MADRIDSKO ČUDO’? Hrvat ispričao svoja iskustva iz španjolske prijestolnice

Imali su antitijela

Međutim, nalazi talijanskih istraživača, koje je objavio INT-ov znanstveni časopis Tumori Journal, pokazuju da je 11,6% od 959 zdravih dobrovoljaca koji su bili na pregledu pluća radi sumnje na rak, između rujna 2019. i ožujka 2020., razvilo antitijela na koronavirus znatno prije veljače.

Potom je specifičan test antitijela na SARS-CoV-2 provelo Sveučilište u Sieni za isto istraživanje pod naslovom “Neočekivano otkrivanje antitijela na SARS-CoV-2 u predpandemijskom razdoblju u Italiji”.

Pokazalo se da su četiri slučaja iz prvog tjedna listopada također bila pozitivna na antitijela koja neutraliziraju virus, što znači da su se zarazili u rujnu, rekao je za Reuters Giovanni Apolone, koautor studije.

LIJEČENJE OD COVIDA SKUPO JE AKO NEMATE ZDRAVSTVENO: Za krevet i hranu dnevno treba 800 kuna, poznata i cijena dana na respiratoru

Virus može dugo cirkulirati

“Ovo je glavno otkriće: ljudi bez simptoma ne samo da su bili pozitivni nakon seroloških testova, već su imali i antitijela koja su mogla ubiti virus”, rekao je Apolone. “To znači da novi koronavirus može dugo cirkulirati među stanovništvom i s niskom stopom smrtnosti, ne zato što nestaje, nego da bi opet naglo udario”, dodao je.

Talijanski istraživači rekli su Reutersu u ožujku da su izvijestili o većem broju slučajeva teške upale pluća i gripe u Lombardiji u posljednjem kvartalu 2019. godine, što je znak da je novi koronavirus mogao cirkulirati ranije nego što se prije mislilo.

SVAŠTA SU ČULI: ‘Osoba nam je rekla da ne vjeruje da je pozitivna kao ni da Covid uopće postoji. A imala je brojne kontakte, i to u ranjivoj populaciji’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr