Kemičari iz Šri Lanke otkrili lagan način kako pripremiti rižu da joj se smanji broj kalorija za 50 posto

Otkrili su kako škrob pretvoriti u oblik koji ne možemo pretvoriti u glukozu

FOTO: Debs/Flickr

Ljudi u zemljama u kojima se riža puno jede imaju sve veće trbuhe. Kemičari iz Šri Lanke kažu da su pronašli način kako dramatično smanjiti kalorije iz riže.

Ovi znanstvenici tvrde, u časopisu Popular Science, da kuhanje riže sa malo kokosovog ulja (oni su upotrebljavali čajnu žličicu na svakih pola šalice riže) i nakon toga stavljanje riže u frižider može reducirati škrob i kalorije za više od 50 posto.

Našli su način kako da škrob pretvore u oblik koji tijelo ne može pretvoriti u glukozu i tako uspješno reducirati kalorije više od 10 posto u vrstama riže koje najviše debljaju, promatrajući 38 vrsta riže. Vjeruju da će uspjeti smanjiti škrob za 60 posto u drugim vrstama riže osobito popularnoj bijeloj riži, javlja ABC.

Ne zna još kako utječe na kvalitetu i okus

Iako pretilost najviše pogađa Sjedinjene države, profesor koji je nadzirao istraživanje kazao je za Washington Post da pretilost postaje i u Aziji sve veći problem. Ljudi počinju jesti sve veće porcije riže što nije dobro. Ranija istraživanja pokazuju da se ovim načinom hlađenja može smanjiti škrob kod krumpira, a postoje šanse da funkcionira i kod kruha.

Još je cijelu priču potrebno istražiti na drugim vrstama riže uz primjenu različitih ulja, a ne zna se još da li ovaj način utječe na npr, za ishranu vrlo važan, kalij u riži ili na njezin okus.