ROĐENJE JEDNE NACIJE

DRŽAVA U SVEMIRU: Stanovnici Asgardije će živjeti na satelitu, a zatražit će i prijem u Ujedinjene narode

Zamisao o stvaranju države u svemiru je pun pravnih, financijskih i tehničkih poteškoća. Ali autori novog projekta misle kako će prijeći sve prepreke koje im postavljaju međunarodno pravo, te uspjeti nabaviti potrebnu tehnologiju i dovoljno novca kako bi mogli postaviti dovoljno velik satelit u orbitu.

Tko je vlasnik Mjeseca?

Rađanje nacije

Dana 13. listopada 2016. rođena je nova nacija. Možda. Asgardija, čije se ime temelji na nordijskoj mitologiji, započela je odmah s novačenjem novih građana te namjerava sljedeće godine lansirati i satelit u orbitu oko Zemlje, piše New Scientist.

Nada se kako će postati prva država u svemiru, a ambicije su joj i da postane članica UN-a.

Tvorac Asgardije ruski je znanstvenik i poduzetnik Igor Ašurbejli, koji je vodio konferenciju za medije. No ono što je privuklo pažnju medija osobe su i tvrtke koje su i financijski podržale ovu ideju. Riječ je, između ostalih, o Davidu Alexanderu sa Svemirskog instituta Rice u Houstonu i bivšem kozmonautu Dumitru-Dorin Prunariuu, a Ašurbejli je svjestan toga.

“Ne bi me iznenadilo da svi napišete kako sam ja samo neki ludi ruski znanstvenik, ali uvijek sam išao protiv struje, i imao sam dosta uspjeha u tome”, rekao je Ašurbejli.

“Sada postavljamo digitalnu državu, ali nećemo nikoga još odmah poslati u svemir”, kaže ruski znanstvenik. Umjesto toga, Asgardia će prvo biti jedan satelit sa svojim državljanima raštrkanim po cijeloj Zemlji. Nakon što skupe potpise 100.000 ljudi, tim će zatražiti članstvo u Ujedinjenim Narodima.

Kako će točno Asgardijin satelit izgledati i gdje će biti lansiranje još nije odlučeno.

“Danas je samo najava, ali to će se dogoditi”, kaže Ašurbejli.

asgardia-spacestation
Mogući izgled satelita AsgardijeFoto: Asgardia

Zakonske nedoumice

Međunarodni zakon kaže kako država mora imati stalno stanovništvo i teritorij povezan s njom, ali Ašurbej tvrdi kako nigdje ne piše koliko velik taj teritorij mora biti, te da li uopće mora biti na Zemlji.

“Početi ćemo neformalno raditi stvari, a nadamo se kako će formalno priznanje ipak doći kasnije.”

Postoje i druge poteškoće. “Mislim da će imati nekih ozbiljnih problema s Člankom 2 Ugovora o vanjskom svemiru, koji kaže kako nitko ne može posjedovati svemir”, kaže Chris Newmann s britanskog Sveučilišta Sunderland.

Štoviše, ako se u svemiru dogodi neka nesreća u kojoj je sudjelovao i satelit, odgovornost plaćanja štete pada na državu koja ga je lansirala. “Siguran sam da ako bi Asgardia imala nesreću, mi bi koristili uobičajene međunarodne ugovore te bi tužena bila država iz koje je satelit lansiran.”

Trebati će nam još detalja kako bi mogli vidjeti postoji li mogući legalni put za ovaj projekt, kaže Newmann. “Ali stvarno mislim da se radi o dobroj ideji. Trebati ćemo preurediti te stare ugovore ili im potražiti nasljednike.”

Svemirska obrana

Ovo nije prvi Ašurbejev ambiciozni projekt. Ranije ove godine proglasio je potrebu za međunarodnom svemirskom platformom koja bi branila Zemlju od nadolazećih objekata. Predložio je Univerzalnu robotsku borbenu kosmičku platformu (Universal Robotic Battle Cosmic Platform – URBOCOP) koja bi koristila vlastito naoružanje da uništi objekte poput asteroida, pa čak i projektila koje bi nacije lansirale jedna na drugu.

Njegova je vizija da URBOCOP i Asgardia postaju zajednički projekt, t da svemirska postaja služi i kao Zemljin zaštitnik. Ponovo, konkretni su detalju dosta šturi, ali s obzirom na ljude koji učestvuju u projektu, teško ga je samo tako odbaciti.

“Da li je ovo ludilo? samo će vrijeme reći.”

Povratak na Net.hr