Držao je žabu u ruci, a onda je svjedočio nečemu još neviđenom

Po prvi put u povijesti je primjećena vrsta žabe koja svoja jajašca oplođuje unutar organizma, a ostaje misterij na koji način to izvodi.

Pronaći novu vrstu žabe nije tako velika vijest, no pronaći još nezabilježen oblik reprodukcije je nešto što se ne događa svaki dan.

Znanstvenik Jim McGuire sa Sveučilišta u Kaliforniji istraživao je novu vrstu žabe koja živi na otoku Sulawesi u Indoneziji kad je svjedočio nečemu što još nijedan biolog nije doživio.

Bio je uvjeren da drži mužjaka

Držao je na dlanu žabu za koju je mislio kako je mužjak, no ona je odjednom iz sebe izbacila punoglavce. Žabe u procesu reprodukcije liježu jajašca koja mužjak oplođuje izvan organizma i tako izvan njihovih tijela nastaju punoglavci. Ovaj puta je žaba izlegla punoglavce.

Međunarodni tim koji provodi istraživanje izvijestio je o ovom događaju u časopisu Plos One.

“Žabe su inače prilično dosadne. Kad pronađete nešto zanimljivo o stvoru kojeg jedva da primjetiti u šumi je jako fora”, komentirao je Ben Tapley, vodeći herpetolog Londonskog zoološkog društva (ZSL).

Ostaje misterij na koji način mužjak žabe oplođuje ženku, budući da je poznato kako oni nemaju uobičajene reproduktivne organe za prijenos sperme.

Povratak na Net.hr