Promjena sunčeve aktivnosti

Domaći klimatolog pojasnio teoriju ‘mini ledenog doba’ kojom se zadnje vrijeme straši svijet

Nakon što je britanska meteorološka služba objavila da bi Velika Britanija mogla uskoro ući u mini ledeno doba, Dnevnik.hr je pitao našeg klimatologa Krešu Pandžića može li se isto očekivati i u Hrvatskoj.

‘Točno je da se Sunčeva aktivnost mijenja pa su poznati 11-godišnji ciklusi porasta Sunčeve aktivnosti, mjerena brojem tzv. Sunčevih pjega. Međutim, dosadašnja istraživanja nisu pokazala znakovitu povezanost te aktivnosti s promjenom srednje globalne temperature u prizemnom sloju atmosfere ili površinske temperature mora, prenosi Dnevnik.hr.

Osim 11-godišnjih, ne isključuju se i drugi kvazi-periodični ciklusi, duljih perioda, pa i u vezi s tim dugoperiodične varijacije globalne klime na Zemlji. Međutim još uvijek ne postoje čvrsti dokazi za to, sve je još uvijek na razini teorije klime.

Postoje i druge teorije dugoročnih promjena klime, kao što je Milankovićeva astronomska teorija klimatskih promjena vezana za promjenu elemenata vrtnje Zemlje oko Sunca s ciklusima od 10 pa do 100 tisuća godina. Ona je i djelomice dokazana jer u određenoj mjeri objašnjava smjenu ledenih i međuledenih doba.

Pored, teorija ‘dugoročne’ promjene klime, recentna teorija globalnog zatopljenja zasniva se na efektu staklenika koji se vezuje za porast koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi zbog djelovanja čovjeka.

Globalni atmosferski modeli su u stanju, s velikom vjerojatnosti, procijeniti da će doći do daljnjeg globalnog zatopljenja ako i dalje koncentracija stakleničkih plinova bude rasla.

Postoje „prirodna“ kolebanja klime koja su još i pojačana globalnim zatopljenjem. Ta kolebanja se mogu procijeniti za nekoliko mjeseci unaprijed. Bila bi senzacionalna vijest da se to može učiniti za 40-tak godina unaprijed (izuzetak je recentno globalno zatopljenje, koje nije ujednačeno za čitavu Zemlju). Također, primjerice, prema astronomskoj teoriji klimatskih promjena, moglo bi se eventualno očekivati ledeno doba za 20-tak tisuća godina. Još uvijek je to samo teorija ne tako pouzdana kao recentna teorija globalnog zatopljenja (za idućih stotinjak godina)’, napominje Pandžić.

Dakle, unatoč manjem broju sunčevih pjega što bi moglo donekle spustiti prosječnu temperaturu tijekom zime, to neće zaustaviti globalno zagrijavanje i klimatske promjene koje je uzrokovao čovjek.

Dnevnik.hr/Danas.hr

Povratak na Net.hr