DANSKA KUHINJA: / Jedite krv, mozak i kukce kako biste spasili svijet

Image
Foto: Thinkstock, casketcase

Kukci, mozak i fekalije vjerojatno ne zvuče pretjerano ukusno, ali su elementi održive i zdrave prehrane, tvrdi tim danskih kuhara i znanstvenika.

1.12.2016.
18:28
Thinkstock, casketcase
VOYO logo

Nordic Food Lab osnovali su u čamcu u Kopenhagenu 2008. kuhar restorana s Michelin zvjezdicom René Redzepi i kulinarski poduzetnik Claus Mayer kako bi bolje razumjeli okuse i gastronomski potencijal Skandinavije, piše Independent.

Odvratno koliko crva, mišjeg izmeta, dlaka i ostalih gadosti pojedemo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Odvratno koliko crva, mišjeg izmeta, dlaka i ostalih gadosti pojedemo

Image

Odvratno koliko crva, mišjeg izmeta, dlaka i ostalih gadosti pojedemo

Velika potraga ta prehrambenim materijalima

U međuvremenu je broj članova tima narastao, laboratorij se preselio u prostorije Sveučilišta u Kopenhagenu a cilj je postao pronalazak holističkog pristupa jelu. Zbog toga njegovi znanstvenici, kuhari i drugi stručnjaci putuju svijetom kako bi što više naučili o hrani.

"Pokušavamo raditi sa svakim tipom hranjivih tvari. Insekti, krv, meduze, fermentirani proizvodi koji ponekad smrde i stvaraju plijesan, kao i oni koji izgledaju trulo", objašnjava Roberto Flore, šef Kulinarskog istraživanja i razvoja u laboratoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock, NiklasEmmoth
Image
Foto: Thinkstock, NiklasEmmoth

"Jedan od glavnih problema s održivošću je taj što smo se potpuno odvojili od hrane", tvrdi Flore. "Ne znamo kako se proizvodi, niti od čega sve. To je ogroman problem, i riskiramo izgubiti znanje koje se sakupljalo tisućama godina u slijedećih par desetljeća."

Znanstvenici trenutačno rade na tome kako učiniti jestive kukce, od mrava do larvi, ukusnijima ljudima koji baš i nisu ludi za takvim načinom prehrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi eksperimenti istražuju kako bi se životinjska krv i njeno svojsto zgrušavanja, moglo koristiti kao zamjena za jaja jer je netolerancija na njih dosta česta među europskom djecom. Rezultat tog testa bile su krvave palačinke i slatke kreme koje nisu djelovale baš potpuno odvratno.

Fekalije izvor korisnih crijevnih mikroba

Članovi ovog tima ne bježe od kontroverzi, tako da je jedan nedavno predlagao razmartranje fekalija kao izvora hranjivih tvari. Napokon, mladi slonovi, nilski konji, koale, zečevi i pande jedu fekalije svojih majki kako bi u svoj probavni sustav unijeli korisne mikrobe. A dokazano je kako je raznolik mikrobiom u crijavima jako bitan za zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako djeluje odvratno, slične se tehnike već koriste. Tako se fekalije stonoge fermentiraju i koriste za dodavanje okusa riži u Japanu, kaže Flore, a kopi lowak, koju probavlja cibetka, najskuplja je vrsta kave na svijetu.

Image
Foto: Thinkstock, MichalLudwiczak
Image
Foto: Thinkstock, MichalLudwiczak

Kvalitetna i održiva prehrana za sve

"Trenutačno, gastronomija koja je istovremeno održiva i visoke kvalitete pristupačna je samo malome broju ljudi koji mogu kupovati luksuzne proizvode. Mi želimo dobru hranu pristupačnu svima. To nam je glavni cilj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Flore priznaje kako je morao promijeniti način na koji promatra hranu od kada je počeo raditi u ovom laboratoriju, ali kaže kako su mu putovanja širom svijeta pružila novu perspektivu o jelu, i tome što je stvarno jestivo i nejestivo, a ne što samo djeluje odvratno.

Laboratorij ima i širi cilj - da ljudi preko hrane postanu otvoreniji prema novim kulturama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo