bliže svemirskim putovanjima

CVIJET U SVEMIRU: Procvjetala prva biljka na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Cvijet cinije prvi je koji je uspješno procvjetao na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Vijest je preko Twittera objavio astronaut Scott Kelly.

ZDRAVI OBROK: Astronauti po prvi put pojeli salatu uzgojenu u svemiru

Narančasti cvijetovi cinije, koji su porijeklom sa jugozapada Sjedinjenih Država, prvo su uvenuli još u prosincu, kada je posada stanice eksperimentirala s uzgojem cvijeća i povrća u vanjskom svemiru. No ovaj put astronauti su imali više sreće.

Eksperimenti su počeli prije godinu dana, a 10. kolovoza posada ISS-a po prvi put je uzgojila i pojela salatu. Povrće se uzgaja pomoću posebnog sustava Veggie, koji je instaliran u svibnju.

Sustav je opremljen crvenim, plavim i zelenim LED diodama koje stimuliraju rast biljaka u bestežinskom stanju bez prisutnosti sunčeve svjetlosti.

“Unatoč tome što je cinija nejestiva, posada ISS-a izabrala je baš taj cvijet kako bi što bolje razumjeli proces uzgajanja biljaka u svemiru, s obzirom da je riječ o cvijetu jako zahvalnom za  uzgoj”, izjavio je Trent Smih, upravitelj programa u NASA-inom Svemirskom centru Kennedy u Floridi.

“Uzgajanje biljaka cinije pomoći će nam u produbljivanju našega znanja o tome kako rastu cvijetne biljke u sustavu za rast Veggie i omogućiti nam sadnju biljaka poput rajčica, koje će se uzgajati za prehranu u svemiru”, izjavio je Smith.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr