I što ćemo učiniti?

CIJENA KLIMATSKIH PROMJENA: Katastrofalno topljenje permafrosta koštat će nas dodatnih 43 bilijuna dolara

Svi znamo da globalno zagrijavanje dovodi do topljenja leda na polovima, topljenja glečera i s vremenom će dovesti do rasta razine mora. No, postoji i jedna velika bomba koja još nije eksplodirala, ali hoće – riječ je o permafrostu, koji se počinje topiti.

Kako se permafrost – tlo zaleđeno već tisućama godina počne topiti, u atmosferu će pustiti stotine milijardi tona stakleničkih plinova, metana i ugljičnog dioksida. Znanstvenici su prvi puta izračunali kakav bi to ekonomski učinak moglo imati. I njihovi nalazi nisu optimistični. U studiji objavljenoj u časopisu Nature Climate Change, izračunali su da će povećane emisije stakleničkih plinova uzrokovati dodatnih 43 bilijuna dolara štete do kraja idućeg stoljeća.

“Ti rezultati pokazuju koliko je potrebno hitno djelovanje da se uspori topljenje permafrosta i otpuštanje stakleničkih plinova u atmosferu”, objašnjava dr. Chris Hope, sa Sveučilišta u Cambridgeu, jedan od autora studije. Vjeruje se da je u permafrostu zarobljeno 1.700 gigatona ugljika u obliku smrznute biljne tvari. Kako se tlo počinje topiti, bakterije se počinju hraniti tim tvarima i otpuštati zarobljeni ugljik u atmosferu.


Spirala zagrijavanja

Kako bismo bolje shvatili o kojoj se količini radi, znanstvenici su objasnili da je u ruskoj tundri zarobljeno duplo više ugljika nego što ga je čovječanstvo uspjelo izbaciti u atmosferu od početka industrijske revolucije. Rezultat njegovog oslobađanja u atmosferu bio bi katastrofalan jer bi tolika količina ugljičnog dioksida značajno ubrzala zagrijavanje atmosfere, a time i daljnje topljenje leda i permafrosta. Svi čovjekovi napori da smanji emisije stakleničkih plinova bili bi uzaludni, prenosi portal I Fucking Love Science.

Ekonomski učinak će biti ogroman. znanstvenici su izračunali da će poplave i ekstremne vremenske prilike utjecati na smanjenje poljoprivrednih prinosa, da će nanijeti ogromne štete cestovnoj, energetskoj i drugoj infrastrukturi te da će potaknuti dodatne migracije stanovništva. Ranije izračunata cijena klimatskih promjena do 2200. godine je bila 326 bilijuna dolara, no ova studija taj iznos povećava za 13 posto, odnosno na 369 bilijuna dolara.

Sve bi se to dalo izbjeći ako čovječanstvo uspije spriječiti zagrijavanje planeta iznad dva stupnja Celzija u prosjeku, no da bi se to dogodilo, odnosno spriječilo da se dogodi, ljudska bi rasa morala odmah poduzeti mjere.

VELIKE MIGRACIJE TEK POČINJU: Zbog klimatskih promjena selit će 200 milijuna ljudi

IFLS/Danas.hr

Povratak na Net.hr