Urbana borba budućnosti

BORBA ISPOD VELEGRADA: Pentagon želi tehnologiju za borbu u podzemlju velikih gradova

Kako se rat stalno mijenja, postoje mjesta na kojima se (čak ni) američki vojnici još nisu borili, piše Popular Science.

S obzirom da je urbana borba jedna od najtežih, a to se još više odnosi na velike gradove, Pentagon traži ideje i prijedloge za najbolje načine vođenja borbi u megalopolisima (gradovi s preko 10 milijuna stanovnika) podzemnim prostorima.

AMERIKANCI SMISLILI TEHNOLOGIJU KOJE SE BOJI CIJELI SVIJET: ‘Krše međunarodne zakone, ali njihovi vojnici bit će nezaustavljivi’

Magalopolisi su relativno nov fenomen. Kada su američki marinci jurišali na glavni grad Meksika 1847., ukupan broj stanovnika Sjedinjenih Država bio je malo preko 20 milijuna. A sada toliko ljudi živi samo u i oko samog Ciudad de Mexica.

A kada su se oružane snage Unije i Konfederacije borile u Arkansasu, počela je s radom londonska podzemna željeznica. Danas postoji barem 148 podzemnih prijevoznih sustava u gradovima širom svijeta, a s njima dolaze i brojni tuneli i alternativni putovi kroz gradove. Budući bi se rat mogao odvijati u višemilijunskom gradu, a dio borbi mogao bi se doslovno odvijati pod zemljom.

Očekuje se da će broj megalopolisa narasti s 23 u 2014. godini do 37 u 2025. Takav rast broja stanovnika na relativno malom području mogao bi ugroziti sigurnost te dovesti i do humanitarnih katastrofa.

vojska, vojnici, rat
Urbano ratovanje nosi sa sobom posebne izazoveFoto: Benjamin Haas/Thinkstock

Pouzdaju se u tehnologiju

Kao najbolji način za osiguranje pobjede u borbama na novim teritorijima Pentagon je izabrao tehnologiju. Zbog toga su američki generali podnijeli zahtjev za tehnološkim demonstracijama u pet različitih kategorija.

1. Senzori za obavještajno djelovanje, nadzor i izviđanje u uvjetima skučenog prostora i ograničenog pristupa GPS-u (podzemni i gusti urbani okoliš).

2. Komunikacije u uvjetima ograničenog pristupa GPS-u (podzemni i gusti urbani okoliš). Poželjne su višekanalne, ad-hoc i samoformirajuće mreže.

3. Određivanje položaja i vremena, te navigiranje u uvjetima skučenog prostora i ograničenog pristupa GPS-u (podzemni i gusti urbani okoliš). Automatiziran i/ili autonoman sustav mapiranja.

4. Osobna zaštitna oprema, sustav za održavanje života i promatranje kvalitete zraka u skučenim prostorima. Medicinski senzori za vitalno promatranje ozlijeda u uvjetima ograničenog pristupa GPS-u. Bespilotne letjelice za medicinsko snabdjevanje i evakuaciju.

5. Vojne informacije potrebne za operacije podrške u proširujućim, međupovezanim i raznolikim urbanim središtima.

U biti, svodi se na to da vojska želi biti u stanju izviđati, pričati, navigirati, preživjeti i surađivati s lokalnim stanovništvom u kojoj god se situaciji nađe. To bi se moglo odnositi na robotskog izviđača na konopcu za istraživanje starih tunela, pa do automatiziranih prevoditeljskih uređaja za razgovor na više jezika.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr