Svemirska se utrka ponovo budi

BOLJE IKAD NEGO NIKAD: Rusi idu na Mjesec

Ruska svemirska agencija Energia objavila je kako planira da ruski kosmonauti slete na Mjesec do 2029. godine. Iako je sovjetska Luna-2 bio prvi predmet sa Zemlje koji je došao na Mjesec, a Lunohod-1  prvo daljinski upravljano vozilo koje se kretalo po Mjesecu (i općenito drugom nebeskom tijelu osim same Zemlje), Rusi nikada nisu poslali čovjeka na Zemljin prirodni satelit. Sada su odlučili ispraviti taj propust.

“Let na Mjesec s posadom i lunarno slijetanje planirano je za 2029. godinu”, rekao je Vladimir Solncev tijekom konferencije o svemirskoj tehnologiji u Moskvi.

Direktor Energie, proizvođača dijelova za svemirske letjelice, izjavio je kako ruski znanstvenici grade novi svemirski brod od kompozitnih materijala posebno za mjesečeve misije. Probni let bi se trebao dogoditi 2021.

Godine 2023. svemirski bi se brod trebao spojiti s Međunarodnom svemirskom postajom, dok bi se prva lunarna misija bez posade trebala dogoditi 2025.

Već je ranije objavljeno da Rusija namjerava spustiti istraživački brod Luna-25 na južni pol Mjeseca umjesto na ekvator, gdje su se spuštale sve prijašnje misije.

Planira se istraživanje unutrašnje strukture Zemljinog jedinog prirodnog satelita i utjecaj kozmičkih zraka i elektromagnetskog zračenja na njegovu površinu, kao i pozraga za prirodnim resursima oko mjesta sletanja.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr