ŽIVI U SPILJAMA

BIZARNO STVORENJE: Znanstvenici otkrili čudovište s 200 otrovnih žlijezdi, 414 nogu i četiri penisa

Biolozi su u Kaliforniji pronašli novu, prlično bizarnu vrstu milipeda s 200 otrovnih žlijezdi, četiri penisa i 414 nogu.

Nova vrsta otkrivena u nacionalnom parku Sequoia naziva se Illacme tobini, prenosi Russia Today. Živi u spiljama planina Sierra Nevade, no istraživači ne žele objaviti gdje točno kako se stanište ne bi devastiralo.

Milipedi (dvojenoge), usprkos svom imenu nemanu nemaju tisuću nogu. Titulu “najnogatijeg” stvorenja na svijetu nosi rođak novogotkrivenog ‘čudovišta’ illacme plenipes, koje ima “samo” 750 nogu. Prvi put je pronađena 1928. a živi ispod stijena pješčenjaka u Silicijskog dolini.

“Nikad nisam mislio da ćemo naći drugu vrstu “najnogatijeg” stvorenja na planetu u spilji 200 kilometara dalje” kaže izvanredni profesor Paul Marek sa Zavoda za entomologiju sveučilišđta u Virdžiniji.

Novootkriveni Illacme tobini može proizvoditi svilu (tj ispušta vlakna), no ono što oduševljava znanstvenike je sposobnost da pretvori četiri svoje noge u penise. Njegovih 200 otrovnih žlijezdi raspoređeno je uzduž tijela i ispuštaju kemikaliju kako bi otjerali predatore.

Povratak na Net.hr