banner

RUPA U ZNANJU

BEZ LOGIČNOG OBJAŠNJENJA: Tajanstveni megabrzi elektroni tik iznad Zemlje zbunili znanstvenike

NASA-ini znanstvenici su upravo pronašli tajanstvene ‘megabrze’ elektrone tik izvan magnetskog polja Zemlje.

Kad čestica uđe u Zemljinu atmosferu, najprije je “pozdravi” zaštitno područje koje se naziva lučni šok. Ta barijera obično odbija te čestice dalje od Zemlje. No, ne odbijaju se sve, nego se neke vraćaju prema Suncu.

Ove čestice tvore regiju elektrona i iona koja se naziva pred-šok (foreshock) regija. Znanstvenici su dugo mislili da te čestice dobivaju svoju energiju iz odskakanja natrag i naprijed u lučnom šoku i pred-šok regije.

STIŽE HUBBLEOV NASLJEDNIK: NASA je nakon 20 godina dovršila Svemirski teleskop James Webb

No, nova promatranja daju novo objašnjenje zašto se to događa. NASA-ini znanstvenici su otkrili da sama pred-šok regija može ubrzati elektrone do brzina koje se približavaju brzini svjetlosti.

“Ovo utječe na prilično svako znanstveno polje koje se bavi česticama visokih energija, od studija kozmičkih zraka do solarnih baklji i koronarnih izbačaja, koji mogu ugroziti satelite i astronaute na ekspedicijama na Mars”, navodi u priopćenju voditeljica studije Lynn Wilson, iz NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard.

IB Times navodi da su promatranja obavljena pomoću jednog od pet satelita koji su trenutno dio NASA-ine misije Time History of Events and Macroscale Interactions during Substorms (THEMIS).

Nevjerojatno velike brzine

Nakon promatranja elektrona u pred-šok regiji znanstvenici su otrkili neke elektrone s nevjerojatnom velikim brzinama, mnogo bržima od prosječne energije čestica u istoj regiji. Također napominju da je ubrzanje trajalo manje od minute.

Znanstvenici su ostali zbunjeni tim elektronima jer nije bilo solarniih radio izbačaja niti velikih sudara koji su mogli okinuti takvo ubrzanje.

OTKRIVENA PUKOTINA U ZEMLJINOM MAGNETNOM POLJU! Zabilježen i snažan prodor gama zraka, evo što to znači

Kao da to nije dovoljno zbunjujuće, znanstvenici su otkrili da se ti ubrzani elektroni kreću u svim smjerovima, a ne samo na u smjeru magnetskih silnica.

Ukratko, oni nisu iz lučnog šoka.

“Ovo je zagonetni slučaj jer vidimo energetske elektrone tamo gdje ne bi trebali biti, a nijedan model ne odgovara”, rekao je David Sibeck, suautor studije i projektni znanstvenik iz NASA-inog Goddarda, koji radi na misiji Themis.  “Postoji jaz u našem znanju, nešto osnovno nedostaje”.

Studija je objavljena u Physical Review Letters.

Povratak na Net.hr