NEOGRANIČENE KOLIČINE

BESPLATNA ENERGIJA NADOHVAT RUKE: Izuzetno složeni njemački fuzijski reaktor stvarno radi

Reaktor Wendelstein 7-X, koji se temelji na kompleksnom dizajnu po imenu stellarator, pokazao je da radi upravo onako kako je i predviđeno.

Prošle je godine Njemačka dovršila i uključila nuklearni fuzijski reaktor Wendelstein 7-X. Ova sjajna tehnolohgija koristi komplicirani dizajn po imenu stellarator, a znanstvenici su konačno uspjeli potvrditi da dizajn radi baš kako i treba, piše Popular Mechanics.

DOLAZE BOLJI DANI: Njemačka uključila revolucionarni stroj za nuklearnu fuziju

Ključni uspjeh

Tako je grupa znanstvenika iz SAD-a i Njemačke provela prošlu godine proučavajući reaktor W7-X kako bi osigurali da radi kako bi trebao Potvrdili su da reaktor proizvodi super-jaka 3D magnetska polja kakva je projekt i predvidio, i to s “preciznošću bez presedana”, jer je stupanj pogreške bio manji od 1:100.000.

magnetsko polje stellaratora
Magnetsko polje stellaratoraFoto: Wikimedia

Radi se o ključnome uspjehu, jer je magnetsko polje jedino koje drži vruću plazmu dovoljno dugo da se fuzijska reakcija dogodi.

Sada kada su se znanstvenici uvjerili u preciznost reaktora W7-X, mogu početi izrađivati nove reaktore koji će se fokusirati na učinkovitost.

Teoretski, fuzija nam nudi neograničenu količinu energije

Nuklearna fuzija vrsta je reakcije koja daje energiju Suncu i drugim zvijezdama. Za razliku od nuklearne fisije koja se odvija u sadašnjim nuklearnim elektranama, fuzija stvara daleko više energije, i to bez ikakvog štetnog otpada.

Teoretski, fuzijski bi reaktori trebali biti sposobni stvarati gotovo neograničenu količinu energije koristeći morsku vodu kao gorivo.

Tako je barem u teoriji. U praksli, da bi se uopće odvijala, fuzija zahtijeva temperature i pritiske kakvi postoje u jezgrama zvijezda, a stvaranje takvih uvijeta na Zemlji izuzetno je teško, zbog čega ova tehnologija konstantno djeluje kao da je udaljena od rediovite uporabe još deset do dvadeset godina. Većina projekate uključuje divovske magnete i lasere i općenito je dosta komplicirana.

Standardni dizajn fizijskog reaktora naziva se tokamak reaktor, a sastoji se od serije prstena od magneta koji tjeraju nuklearni materijal da putuje u velikom krugu. Stellarator ima još složeniji prsten kako bi mu se povećala stabilnost.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr