Biološki užas u svemiru

BAKTERIJA OTPORNA NA ANTIBIOTIKE STIGLA U ORBITU: SpaceX testira superbakteriju u svemiru

Nedavne vijesti da NASA i SpaceX šalju superbakteriju u svemir na prvi pogled su prestrašne. Nije li to samo još jedan pokušaj pretvaranja ove strašne bakterije u oružje?

No radi se o nečem drugome, jer je SpaceX otkrio više detalja o pravoj prirodi operacije i i dotične bakterije.

MRSA VIŠE NIJE NEIZLJEČIVA: Znanstvenici tvrde da su pronašli način kako ubiti superbakteriju

Ubrzavanje evolucijskog procesa

Science Alert piše kako je superbakterija MRSA smrtonosna bakterija koja ubije više ljudi od AIDS-a, emfizema pluća, Parkinsonove bolesti ili ubojstava. MRSA je otporna na antibiotike, zbog čega ju je teško ubiti.

Opasna superotporna bakterija ispitivati će se u uvjetima mikrogravitacije na ISS-uFoto: 3DSculptor/Thinkstock

NASA i SpaceX žele ubrzati evolucijski proces superbakterije kako bi predvidjeli kako će se ponašati na Zemlji kada se pojave određeni ‘okidači’.

NASA je financirala studiju u sklopu koje će SpaceXova raketa Falcon 9 lansirati MRSA bakterije u orbitu, gdje će se kultivirati na Međunarodnoj svemirskoj postaji. To je zato što u uvjetima mikrogravitacije neki proteini povezani s metabolizmom postaju aktivniji, a i niska doza svemirske radijacije mijenja aktivnost određenih gena.

Tako je eksperiment izveden 2000. godine na ruskoj svemirskoj postaji Mir pokazao da bakterije mutiraju tri puta brže nego na Zemlji.

Tvrtka Nanobiosym razvila je 2015. Gene-RADAR, jeftini “Mobilni skener” koji može dijagnosticirati “svaku” bolest te će se koristiti na ISS-u za procjenu rasta MRSa bakterija, kaže šefica Nanobiosysa, Anita Goel.

Zauzvrat će Goel i njena tvrtka razviti modele kako reagirti na superbakteriju nakon što evoluira na isti način na Zemlji. To znači da bi znanstvenici i liječnici trebali imati nekoliko godina prednosti u borbi s ovom bakterijom.

No kako je MRSA tek lansirana, još nije poznato kako će evoluirati u uvjetima mikrogravitacije.

Povratak na Net.hr