SPEKTAKL NA NEBU

BACITE POGLED PREMA NEBU: ISS danas prelazi preko gotovo punog Mjeseca

Ako večeras pogledate u nebo, možda ćete vidjeti dva vrlo posebna i vrlo rijetka astronomska događaja. Jupiter će večeras biti najsjajniji u 2017. godini, a tu je i prividni prelet Međunarodne svemirske postaje preko gotovo punog mjeseca.

Fenomen najsjajnijeg Jupitera događa se kad se Zemlja nađe točno između Sunca i Jupitera. Jupiter je tako trenutno najsjajniji na noćnom nebu osim Mjeseca.

Trenutak kad je Jupiter sa Zemlje izgledao najsjajnije dogodio se 8. travnja, piše astrobloger. Jupiter je u porastu kad sunce zalazi a vidljiv je tijekom cijele noći. Kad se fenomen sjajnog Jupitera događa za vrijeme punog mjeseca, sve se može vidjeti i dalekozorom.

Osim sjajnog Jupitera, večeras će ISS-a (Međunarodna svemirska postaja) preletjeti preko Mjesečeva diska. Efekt je još posebniji time što je mjesec gotovo pun. Prelet će se moći vidjeti i iz Hrvatske, piše astronom Boris Štromar na svom blogu Astrobobo. Tranzit prolazi kroz centar Zagreba, pa će se vidjeti iz cijeloga grada. Trajat će 2,52 sekunde, a preko središta Mjeseca prolći će u 21 sat i jednu minutu.

Na Youtubeu je objavljena snimka prijelaza Međunarodne svemirske postaje preko gotovo punog mjeseca. Takvi događaji su iznimno rijetki i sreća je ako je za vrijeme takvog prijelaza nebo čisto i bez oblaka. Snimka je nastala uz pomoć teleskopa.

 

 

Mjesec će biti pun sutra, a Weather plus piše da će iz nekih dijelova Zemlje izgledati kao da je roza boje upravo zbog sjajnog Jupitera koji će sjajiti iznad punog mjeseca.

Povratak na Net.hr