TKO ĆE PRVI?

AZIJSKA SVEMIRSKA UTRKA: Japan namjerava poslati čovjeka na Mjesec već do 2030. godine

Japanska agencija za svemirska istraživanja JAXA najavila je ambiciozni plan da stavi čovjeka na Mjesec do 2030. godine.

To bi trebalo intenzivirati natjecanje tko će biti dominantna velesila u svemiru, piše Mirror.

Japansko-kineska svemirska utrka

Kina je isto tako malo ranije najavila da će staviti čovjeka na Mjesec, ali do 2036. Uz to, Kina planira poslati rover na Mjesec tijekom slijedećeg desetljeća.

Indija isto tako planira lansirati još jednu sondu na našeg nebeskog susjeda slijedeće godine.

Do sada su četiri nacije posjetile Mjesec – SAD, Rusija (SSSR), Kina i Indija, no samo su SAD uspjele tamo poslati i ljudsku posadu.

Prijedlog JAXA-e objavljen je u sklopu japanskog Ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije, koje je zaduženo za nacionalni program svemirskog istraživanja.

Međunarodna operacija

Kako bi se umanjila visoka cijena lunarne misije, glasnogovornik JAXA-e izjavio je kako će vjerojatno morati udružiti snage s drugim državama.

Japan se nada međunarodnoj svemirskoj suradnji kako bi smanjio troškoveFoto: http://global.jaxa.jp

Slanje multinacionalne svemirska letjelice znatno bi smanjilo troškove, dok bi Japan i dalje mogao umati svoje astronaute u njoj.

Glasnogovornik je izjavio kako će se dodatni detalji o misiji obznaniti prije planiranog Međunarodnog foruma za svemirska istraživanja.

PRISTAJANJE USPJEŠNO: Kineski svemirski brod Shenzhou 11 pristao uz svemirsku stanicu Tiangong 2

Japan se najviše takmiči sa suisjednom Kinom koja je zadnjih godina počela sve više ulagati u svemirska istraživanja. Tako je u travnju u orbitu lansirala teretni svemirski brod Tianzgou-1, prvi takve vrste u povijesti Kine. Brod je prebačen u orbitu sa Zemlje raketom nosačem Dugi marš-7 Y2.

Drugi kineski svemirski laboratorij Tiangon-2 već orbitira oko Zemlje. Upravo se s njime teretni svemirski brod i spojio, te donio gorivo i druge zalihe.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr