INFRACRVENO SKENIRANJE

ARHEOLOŠKO OTKRIĆE STOLJEĆA: ‘Sad znamo tajnu Tutankamonove grobnice’

Najsuvremenija arheološka oprema je sa sigurnošću od 90 posto pokazala je da u Tutankamonovoj grobnici postoji sakrivena komora, prenosi AFP. Arheolozi pretpostavljaju se u njoj nalazi organski materijal, prenio je egipatski ministar zadužen za arheološka nalazišta.

“Tajna komora mogla bi biti puna dragocjenosti, a ako se pretpostavke pokažu točnima, riječ je o otkriću stoljeća”, rekao je Eldamaty Mamdouh, egiptolog koji je trenutni ministar starina.

Arheolozi su skenirani grob kako bi dokazali svoju pretpostavku da se upravo tu nalazi počivalište kraljice Nefertiti, legendarne ljepotice i supruge Tutankamonovog oca Aknatona, čija mumija nikada nije pronađena.

Ako se ispostavi da je tako, bit će riješeno mnogo nedoumica o Tutankamonovoj grobnici koje su mučile stručnjake.

Na primjer, pronađeno blago izgledalo je kao da je ostavljeno u žurbi. Sama grobnica smještena je desno od ulaza, iako su u egipatskoj kulturi s te strane češće sahranjivane kraljice nego kraljevi.

Osim toga, Tutankamonova grobnica nije ništa veća od njenog predvorja, što je također bilo neuobičajeno.

nefertiti GERMANY-EGYPT-HISTORY-MUSEUM-NEFERTITI

Grobnica kraljice Nefertiti

U kombinaciji sa slikama, dr. Nicholas Reeves, koji je prvi posumnjao da Tutankamonova grobnica krije tajnu prostoriju, smatra da je grobnica pripadala Nefertiti i da je tek naknadno odlučeno da se tu pregradi mjesto za Tutankamona kao “grobnica u stilu hodnika – grobnica unutar grobnice”.

Zid iza kog je, prema njegovom mišljenju, grobnica lijepe kraljice, ukrašen je religioznim scenama, možda u ritualu koji joj je trebao poslužiti kao zaštita na “onom svijetu”.

“Samo jedna kraljica kasne 18. dinastije dobila je takve počasti, a to je Nefertiti”, smatra dr. Reeves.

Do otkrića je došlo nakon što su japanski stručnjaci pomoću radara provjerili sadržaj komore. Istraživači će naprednije skeniranje provesti krajem mjeseca, kada će sa sigurnošću moći reći jesu li prazni prostori komore.

Ako to skeniranje potvrdi pretpostavke, onda će znanstveni tim odlučiti kako i kada će ući u te prostorije.

“Možemo s više od 90 posto sigurnosti tvrditi da su komore su tamo”, rekao je Mamdouh. “Ali ja nikada ne poduzimam sljedeći korak dok nisam siguran 100 posto”.

tutankamon EGYPT-ARCHAEOLOGY-TUTANKHAMUN-MUSEUM

Operacija ide dalje

Grobnicu u Luxoru pronašao je 1922.godine arheološki tima pod vodstvom britanskog arheologa Howarda Cartera.

Stručnjaci također skeniraju i četiri piramide kako bi proniknuli u tajne tih drevnih građevina.

Pomoću infracrvene tehnologije ekipa istraživača skenira Keopsovu piramidu, koja je poznata i pod nazivom Velika piramida, Kefrenovu u Gizi, te Bent i Crvenu piramidu u kraljevskoj grobnici Dahshur.

Operacija ScanPyramids, kojom se trže skrivene komore u ova četiri spoemnika, trebala bi trajati do kraja ove godine.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr