PRONAĐEN JEDINSTVEN KIP PSA

AMATERI OTKRILI VELIKO BLAGO: Detektorima metala našli brončane ostatke iz rimskog doba

Traženje stvari detektorima metala zahtjeva puno strpljenja. Vjerojatno ćete iskopati solidan broj čavala, kovanica i čepova, ali uvijek postoji potencijalna mogućnost da ćete naići i na nešto znatno zanimljivije. Kao, na primjer u slučaju dvojice sretnika iz Glouchestershirea, u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pete Cresswell i njegov šogor Andrew Broughton nedavno su otkrili cijelu hrpu blaga iz drevnog Rimskog Carstva, koje je datirano na četvrto stoljeće, piše IFLScience.

Glavno blago – pas s isplaženim jezikom

Blago se sastoji od raznih brončanih predmeta, od malenih posudica do velikog brončanog kipa. No prava zvijezda nalaska je izuzetno detaljan jedinstveni pas s isplaženim jezikom.

Četveronožna životinja stoji uspravno s otvorenim ustima i jezikom koji slobodno visi.

“Najveličanstvenije od svega je stvarno detaljan kip stojećeg psa”, izjavio je službenik za nalaze Kurt Adams.

Komad brončanog kipaFoto: Portable Antiquities Scheme

Mjesto inspiriralo Tolkiena

SENZACIONALNO OTKRIĆE: U Kupi pronađen rimski brod s kraja 1. stoljeća

Stručnjaci smatraju da se radi o kipu koji liječi, koji bi mogao dolaziti iz još neotkrivenog rimskog hrama. No arheolozi smatraju kako je najvjerojatnije povezan s rimskim hramom u Lydneyu.

Gotovo odmah nakon što su otišli, ljudi su i zaboravili da su Rimljani tamo uopće i bili. Mislili su da su rimske ruševine dom vilenjaka, patuljaka i goblina.

Zanimljiva činjenica – JRR Tolkien je posjetio arheološke iskopine hrama u Lydneyu kada je radio na Hobbitu. Mnogi misle kako je upravo to mjesto dalo slavnom piscu inspiriraciju za Shire.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr