KATAKLIZMIČKO PREDVIĐANJE

ALARMANTNO UPOZORENJE SEIZMOLOGA: ‘Iduće godine će nas pogoditi niz razornih potresa zbog usporavanja Zemljine rotacije’

Znanstvenici tvrde da će planet iduće godine pogoditi niz snažnih potresa zbog usporavanja Zemljine rotacije.

Ističu da nas je priroda ove godine poštedjela sa samo šest snažnih potresa te upozoravaju da bi iduće godine Zemlju moglo pogoditi više od 20 takvih potresa, a najsnažniji od njih udarit će tropska područja, dom otprilike milijardu ljudi.

Uzrok ovakvih predviđanja, prema tvrdnjama znanstvenika sa Sveučilišta Colorado u Boulderu, sitne su promjene u brzinama Zemljine rotacije što će prouzročiti goleme seizmičke aktivnosti zbog oslobađanja abnormalne količine podzemne energije.

Zemljina rotacija usporava zbog plimnih sila na Zemlji koje uzrokuje Mjesec. Strana planeta najbliža Mjesecu osjeća njegovu gravitaciju snažnije nego suprotna, najudaljenija. Upravo razlika u gravitacijskom povlačenju uzrokuje plimne izbočine, a one privlače ili odguruju Mjesec od Zemlje oko četiri centimetra godišnje.

Mjesec pak djeluje suprotnim silama na njih, privlačeći ih k sebi, zbog čega stvara trenje i pritom usporava Zemljinu rotaciju.

Vrijeme koje je potrebno Zemlji za kompletnu rotaciju oko svoje osi varira svakog dana za milijunti djelić sekunde. Dok brzina rotacije nije jednako usporila, prosječan dan se produljuje između 15 do 25-milijuntog djelića sekunde svake godine.

Istraživači sa Sveučilišta u Coloradu te Sveučilišta iz Montane smatraju da bi fluktuacije od samo jednog milijuntog djelića sekunde mogle povećati seizmičku aktivnost na Zemlji.

“Veza između Zemljine rotacije i seizmičkih aktivnosti je jaka i sugerira da će iduće godine biti mnogo više snažnih potresa nego ove”, rekao je doktor Roger Bilham iz Colorada za Observer.

Znanstvenici, koji su svoja otkrića predstavili na godišnjem sastanku Američkog geološkog društva, ne znaju točno objasniti zbog čega do ovog dolazi, ali vjeruju da najsitnije promjene u Zemljinoj rotaciji uzrokuju pomake željeza i nikla u “unutarnjoj jezgri”. Kao posljedica toga, dolazi i do promjena u vanjskoj tekućoj jezgri na kojoj leže tektonske ploče.

“Iduće godine bismo trebali zabilježiti značajan porast broja snažnih potresa”, rekao je Bilham.

Istraživači su otkrili postojanje pet razdoblja u prošlom stoljeću u kojima je zabilježen abnormalan porast broja potresa.

U tih pet razdoblja dogodio se 25-30 postotni rast potresa magnitude 7 stupnjeva ili više. Svih pet razdoblja, otkrili su znanstvenici, poklapa se s usporavanjem Zemljine rotacije.

Povratak na Net.hr